Списание "Франс Футбол" обяви списък с 30 номинирани играчи за класацията за "Златната топка", най-престижното индивидуално отличие в най-популярния спорт.

Церемонията е на 30 октомври в Париж.

В списъка се завръща Лео Меси, който не беше в сметките през миналата година. Той е считан за фаворит заедно с Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе. А за първи път от 18 години в класацията няма да попадне Кристиано Роналдо.

Трябва да се направи уточнението, че Световното в Катар ще се вземе под внимание, тъй като "Франс футбол" процедира по този начин в последните години - връчва наградата през октомври-ноември. През м.г. шоуто бе на 17 октомври. 

Именно този факт дава шанс на Лео Меси, той стана световен шампион с Аржентина и бе определен за играч №1 на шампионата. Ако бъде предпочетен от гласуващите журналисти отново, това ще е осмата му "Златна топка". Изявява се силно и в Мейджър лигата на САЩ.

Разбира се, не са за пренебрегване шансовете на Килиан Мбапе, който стана голмайстор на Мондиала, направи силен сезон и с "Пари Сен Жермен", като блести и сега, след като бе върнат в отбора.

Високо се котира и Холанд, той спечели "требъл" с "Манчестър Сити", постави куп рекорди. Предстои да разберем дали обстоятелството, че не игра в Катар с Норвегия, ще се вземе под внимание. 

През миналата година №1 стана Карим Бензема, който след това не игра на Световното, скандално напусна националния отбор на Франция и месеци по-късно премина в саудитския "Ал Хилал".

Списъкът на "Франс Футбол"

Андре Онана ("Манчестър Юнайтед" и "Интер" Милано), Карим Бензема ("Ал Итихад" и "Реал" Мадрид), Йошко Гвардиол (Манчестър Сити и РБ "Лайпциг"), Джамал Мусиала ("Байерн" Мюнхен), Мохамед Салах ("Ливърпул"), Емилиано Мартинес ("Астън Вила"), Хвича Кварацхелия ("Наполи"), Ясин Боно ("Ал Хилал" и "Севиля"), Мартин Йодегор ("Арсенал"), Хулиан Алварес ("Манчестър Сити"), Илкай Гюндоган ("Барселона" и "Манчестър Сити"), Винисиус Жуниор ("Реал" Мадрид), Рубен Диас ("Манчестър Сити"), Ерлинг Холанд ("Манчестър Сити"), Николо Барела ("Интер"), Джуд Белингам ("Реал" Мадрид и "Борусия" Дортмунд), Букайо Сака ("Арсенал"), Кевин де Бройне ("Манчестър Сити"), Бернардо Силва ("Манчестър Сити"), Рандал Коло-Муани (ПСЖ и "Айнтрахт"), Лионел Меси ("Интер Маями" и ПСЖ), Родри ("Манчестър Сити"), Лаутаро Мартинес ("Интер"), Антоан Гризман ("Атлетико" Мадрид), Роберт Левандовски ("Барселона"), Килиан Мбапе (ПСЖ), Виктор Осимиен ("Наполи"), Ким Мин Дже ("Байерн" и "Наполи"), Лука Модрич ("Реал" Мадрид), Хари Кейн ("Байерн" и "Тотнъм").