18-ият София Филм Фест (СФФ) потегли с пълна газ. Ексклузивната прожекция на филма на Стефан Командарев "Съдилището" (с Мики Манойлович и Асен Блатечки) даде старта снощи (6 март) в НДК. Режисьорът на "Съдилището" Стефан Командарев и продуцентът Александър Риш.Дългоочакваната копродукция обаче ще излезе на екран официално в късната есен, когато ще бъде премиерата и ще започне разпространението по кината от дистрибутора АртФест.

Случайно или не, точно преди сакралната дамска дата 8 март премиера на български терен ще има и нецензурираната версия на "Нимфоманка".

Провокативният филм на Ларс фон Триер разклати моралните устои на не една и две посткомунистически (и не само) държави, а в Румъния се стигна и до сваляне на филма от екраните. После съседите го върнаха, но в леко подкастрена версия. Откровено порнографското съдържание на "Нимфоманка" обаче въобще не го прави порнофилм от каналите за възрастни. Този филм е потресаващ, не защото е забранен за зрители под 18 години,  които и без това имат свободен достъп до въпросните тв канали. Драмата на една жена с болестно пристрастие към секса всъщност прави болезнен разрез на съвременното западно общество, преяло с технологии и свободи, но оперирано от елементарни човещини. А и датският кинохулиган Фон Триер не за пръв път пръв път показва полови органи и сношения в кадър, така че феновете на свръхавангардното кино въобще няма да бъдат стресирани. Предполага се и че ще издържат общо 4-те часа, колкото продължават двете серии. Втората обаче ще бъде излъчена за първи път на 14 март (петък) от 20.30 ч. в зала 1 на НДК. После има няколко други прожекции по други екрани. Справка: програмата на феста, която можете да откриете на www.siff.bg. За да не си мислите, че филмът е някакво долнопробно гонзо, ще напомним, че е съвсем официална копродукция на Дания, Германия, Франция, Белгия и Великобритания, а в него участват имена като Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Крисчън Слейтър, Ума Търман, Уилям Дефо - някои голи, други не съвсем. Основната тежест, ако може така да се каже, обаче изнася невероятната и очевидно готова на всякакви жертви в името на изкуството англо-френска актриса-певица Шарлот Генсбур. Тя, впрочем, е любимка на Ларс фон Триер, откакто с неговия "Антихрист" взе наградата за женска роля в Кан през 2009 г., а през 2010 игра и в следващия му филм - "Меланхолия".

В програмата на 18-ото издание на СФФ има и други много хубави филми, но препоръчваме особено внимание към програмата "Фоакус Сърбия", която включва 5 комшийски филма. „Неподчинение” на Мина Джукич е в Международния конкурс, „Фалшификаторът” на Горан Маркович и „Разголване” на Коста Джорджевич са в Балканския конкурс, специални прожекции ще имат „Когато се съмне” на Горан Паскалевич (с Наградата на София през 2014) и провокативният „Клип” на Мая Милош. Освен това два сръбски филма ще бъдат представени като уърк-ин-прогрес, а два сръбски игрални проекта ще са в програмата на София Мийтингс. Специален гост е Мики Манойлович, а на София Мийтингс ще видим и неговия партньор в „Ъндърграунд” – големия актьор Лазар Ристовски, този път като продуцент.