Датчанката Маргрете Вестагер – изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия, излиза в неплатен отпуск, съобщиха от институцията в Брюксел.

Тя е предложена от правителството в Копенхаген за шеф на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Вестагер е информирала за това председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Скандинавският еврокомисар ще бъде в неплатен отпуск до края на кампанията.

След оттеглянето на Вестагер управлението на дейностите за цифровия преход поема зам.-председателя на ЕК Вера Юрова. А за конкуренцията ще отговаря еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Иновациите и научните изследвания ще бъдат възложени на зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, докато не бъде назначен нов еврокомирар на мястото на българката Мария Габриел. Това вероятно ще бъде Илиана Иванова. Тези два ресора бяха дадени на Йоурова след оттеглянето на Габриел през май.Франс Тимерманс, който стана кандидат на левицата на парламентарните избори в Нидерландия прз ноември.