На 3 септември 2023 г. се навършват 19 години от трагедията на училище № 1 в Беслан, Северна Осетия, където група чеченски терористи задържаха като заложници повече от 1100 души - ученици, техните родители и учители. При последвалия сблъсък с органите на реда бяха убити 334 заложници, включително 186 деца. Това е най-кървавият терористичен акт в цялата съвременна история на Русия, предаде руската версия на "Свободна Европа".

В мемориалния комплекс на територията на училището беше отслужена служба, а след това траурното шествие се отправи към мемориалното гробище „Градът на ангелите“, където са погребани много жертви на терористичния атентат.

През ноември миналата година Марина Дучко, която пострада по време на терористичната атака в Беслан, почина от сепсис в Северна Осетия. Дучко беше ранена от шрапнел в гръбнака по време на нападението и оттогава се придвижваше в инвалидна количка.

Обстоятелствата на вземането на заложници и по-специално началото на нападението все още повдигат въпроси. Според разследващите решението за щурма е взето поради факта, че терористите са започнали да задействат взривни устройства във физкултурния салон, където са били заложниците. Според други доказателства - които са отразени в разследването на комисията, ръководена от депутата от Държавната дума Юрий Савелиев - експлозиите са станали поради стрелба по салона с гранатомети.

Много жители на Беслан и бивши заложници обвиняват за смъртта не само на терористите, но и на властите, които официално съобщиха за по-малък брой заложници, отколкото се оказаха в действителност, и също така заявиха, че онези, които са превзели училището, не са предявили никакви искания. Всъщност такива бяха отправени  - изтегляне на руските войски от Чечения.

Трагедията в Беслан имаше значителни политически последици: по-специално преките избори на губернатори бяха отменени за 8 години, правилата за избори в Държавната дума бяха променени и законодателството беше затегнато.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека нареди на Русия да изплати около 3 милиона евро на роднините на жертвите в Беслан. ЕСПЧ постанови, че руските власти не са изпълнили задължението си да предотвратят възможна заплаха за живота на хората и не са планирали нападението по такъв начин, че да минимизират заплахата за живота на заложниците.