В югозападния германски град Фрайбург през уикенда трябваше да се проведе протест на Националдемократическата партия на германците (Nationaldemokratische Partei Deutschlands - NPD). Но не се проведе. Малко преди заявения час в полицията се получило обаждане от централата на партията и протестът бил отменен.

Причината: активистите на NPD се качили на грешния влак и потеглили към Манхайм. Без да искат.

Протестът е трябвало да бъде пред Административния съд във Фрайбург. Двайсетина активисти на партията се запътили към града, но на гарата били спрени от полицаи, които ги помолили да изчакат. По същото време за Фрайбург пътувала и крайно лява агитка от футболни фенове и силите на реда решили да не допуснат сблъсък между двете групи.

Полицаите любезно упътили националистите да се качат на следващия влак за Фрайбург, който също щял да ги отведе навреме за протеста. Неонацистите обаче са качили на първия следващ влак от същия перон без да прочетат на таблото, че той не е точно за Фрайбург.

Не знам как точно се е случило, но представител на NPD ни се обади да каже, че няма да могат да пристигнат и отменят събитието“, обясни говорителят на полицията Дирк Клозе пред „Гардиън“.

Официалната версия на NPD обаче е, че са се качили нарочно на влака за Манхайм.

В същото време обаче група контрапротестиращи антифашисти вече се били събрали в очакване на събитието, а полицията вече била разделила площада на две от съображения за сигурност.

Намеренията на неонацистите били да изразят солидарност с жена, която е била лишена от правото да се яви на изпит заради предполагаемите й връзки с неонацистката организация.

NPD досега е печелила само места в общински съвети и властите няколко пъти са правили опити за забраната й. В Германия не е законно да се отрича Холокоста и ролята на страната в него, докато активистите на партията имат по-различно мнение.