В началото на учебната година правителството на Русия представи нови учебници по история. Основните послания са: желанието за връщане към съветското величие и оправдаването на войната срещу Украйна.

Синя корица, 450 страници, цена, равностойна на 8,50 евро: От днес всички единадесетокласници в Русия учат по новия учебник "История на Русия от 1945 г. до XXI век". Премахването на досегашната възможност за избор между различни учебници е резултат от искане на руския президент.

Тази промяна е толкова важна за Кремъл, че новият учебник по история беше официално представен преди няколко дни от руския министър на образованието Сергей Кравцов и бившия министър на културата, сега съветник на президента, Владимир Медински.

Той е и съавтор на учебника по история.

Историкът Тамара Ейделман дълги години е била учителка в Русия, а сега живее в чужбина. Тя е направила преглед на новата историческа книга в популярния си канал в YouTube.

"От първия до последния абзац този учебник съдържа ясни, последователни и обмислени идеи, които много приличат на тези на сегашната държавна власт", коментира Ейделман.

„Ето че на първата страница "Въведение в СССР от 1945 г." ни посреща образът на усмихнатия Юрий Гагарин“. До него е поместен цитат на Путин:

„Преди всичко трябва да се признае, че разпадането на Съветския съюз беше най-голямата геополитическа катастрофа на века.“ Изводът не е формулиран, но въпреки това е ясен, казва Айделман: "Как можем да се върнем в тази страна?"

На страница 390 от учебника по история глава 37 започва така: „Русия днес - Специалната военна операция СМО“. Това се отнася за войната срещу Украйна. Основният въпрос на главата е: Какви причини са принудили Русия да започне Специалната военна операция?

„Разбира се, първият доклад е, че Хрушчов е предал Крим при пълно пренебрегване на всички закони“, коментира Айделман. Кои закони се имат предвид обаче не е обяснено.

„След това в Украйна беше извършен държавен преврат“, обобщава логиката на главата Айделман. Твърди се и че Западът финансира русофобията срещу една изключително миролюбива Русия.

В подглави единадесетокласниците научават за натиска на Съединените щати върху Русия, за манията на Запада да дестабилизира Русия, за възхода на неонацизма в Украйна. Влизането на Украйна в НАТО се разглежда като вероятен край на цивилизацията, който следователно не трябва да се допуска. а това учениците ще прочетат и в бъдеще в клас:

„В Украйна са създадени американски биолаборатории, които работят при най-строга секретност. Киев изрази желание да се сдобие с ядрени оръжия.“

Една страница по-нататък, достъпна с QR код, е речта на Путин от 24 февруари 2022 г., денят, в който започва войната.

Санкциите срещу Русия също са тема на учебника по история. Към учениците е отправено директно обръщение:

„Такива уникални времена не се срещат често в историята. След изтеглянето на чуждестранните компании много пазари са отворени за вас. Съществуват фантастични възможности за кариера в бизнеса и за стартиране на собствен бизнес. Не пропускайте тази възможност. Днес Русия наистина е страна на възможностите.“

Работата продължава: централните учебници по история за пети до девети клас трябва да бъдат готови за началото на учебната година след една година.