Официално. И набързо. Вежди Рашидов вече не е народен представител. 

Днес парламентът гласува освобождаването му - без дебат и в негово отсъствие.

"За" гласуваха 103 депутати, "против" - трима, а "въздържал се" - 28. Любопитното е кои са гласовете против освобождаването му ("въздържал се" е своеобразен вот против, б.р.) - от "Възраждане". БСП пък реши да не участва в гласуването.

До оставката му се стигна след скандално негово изказване по време на извънредното заседание на Народното събрание на 7 август, когато се гледаха измененията в закона срещу домашното насилие. Тогава, без да знае, че зам.-председателката на НС Росица Кирова не е изключила микрофона си по време на дадената почивка, Рашидов възнегодува от продължаващия с часове дебат с думите:

"С какво е по-различно? За насилието има и сега закони. К'во чешаме езиците? Всички к* се събудиха, да се сетят, че преди 15 години са били изнасилени. Като оня американския режисьор, дето го напрайха на маймуна."

Това му изказване можеше и да остане незабелязано, ако не се стриймваше на живо от медиите чрез канала на НС, който излъчва дори по време на дадените почивки.

Предизвика обаче мигновена реакция - обществеността поиска оставката на Рашидов.

Малко по-късно същия ден от пресцентъра на ГЕРБ разпратиха кратко съобщение от негово име, с което той се извинява.

Няколко часа по-късно, дойде ново съобщение от пресцентъра на партията на Бойко Борисов - Рашидов подал оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Но пък остава депутат.

Това обаче се оказа недостатъчно, за да бъде простено изказването му. Така след два дни размисъл от пресцентъра дойде ново съобщение по темата, пак от името на бившия министър на културата - че "във връзка със създалата се ситуация" той иска да бъде освободен и като народен представител.

 Но понеже действието вече се развиваше в рамките на летния депутатски отдох, бе освободен едва днес - на първото заседание за новата сесия.