Местните избори чукат на вратата и може да доведат до изостряне на конфронтацията в парламента. Но не бива да спъват работата на мнозинството в него.

Конституцията - ще е тема за дълъг дебат, но не бива да се използва за тясно партийни интереси и да се превръща във фиксация.

(Не)коалицията съществува само от дълг към обществото.

С тези послания от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" започна новата сесия на парламента, който вече заседава в Партийния дом.

По традиция представители на всяка парламентарна група четат декларации от трибуната.

ГЕРБ: Конституцията да не става фиксация

С подкрепата си за втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" ГЕРБ поставила на втори план тясно партийните си интереси. Това обаче не означавало, че партията ще е безкритична към кабинета, както и към конкретни министри.

Такава заявка даде председателката на парламентарната група Десислава Атанасова при четенето на традиционните политически декларации от групите в началото на новата парламентарна сесия.

"Още с избора на кабинета показахме, че за нас властта не е самоцел.

Не сме забравили своите ангажименти към българските избиратели, първото условие е мнозинство. Но не е единственото условие - за да има смисъл управлението, още в рамките на тази парламентарна сесия трябва да се приемат редица законопроекти - по плана за възстановяване, КПКОНПИ, "дълбока правосъдна реформа" - посочи Атанасова.

И доразви тезата за правосъдната реформа с препратка към измененията в основния закон, внесени в последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция с подписите на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

"Конституционната реформа е не краят, а началото на един много по-дълъг процес за гарантиране на обществена справедливост. Ще има траен ефект само ако се ползва с широка подкрепа. Такъв тип разговор да се води добронамерено и концентрирано, а не да се разпилява с фикции, фиксации и тяснопартийни сметки", заяви председателката на ПГ на ГЕРБ, като тук ясно се усети намек към ПП-ДБ. 

ПП-ДБ: Местните избори да не влияят на работата на мнозинството

От името на парламентарната група на ПП-ДБ говори съпредседателят на дясната коалиция Атанас Атанасов.

По думите му компромисът за съставяне на управленско мнозинство не бил с цел да се преодолеят различията мемжду политическите сили, а да се възстанови парламентаризмът. Но:

"Новата сесия ще е под егидата на местните избори, но покрай противоборствата да не се забравя основната задача. Разбира се, в пленарната зала ще има сблъсъци под знака на местните избори", посочи Атанасов.

И изброи - предстоят изменения в Конституцията, в антикорупционната комисия, приеманнето на закони, свързани с Шенген и еврозоната. Плюс - "в областта на националната сигурност, имайки предвид, че сме на само 300 км от титаничния сблъсък в Украйна, много е важно да се направят необходимите промени в системите за национална сигурност", допълни Атанасов. Посочи още необходимостта от въвеждане на мерки за ефективен граничен контрол, достигане на поне 2% от БВП за отбрана.

На основния закон Атанасов посвети специална част - свързана с предложението на ПП-ДБ 24 май да бъде вписан като национален празник

"Беше фиксирана темата за националния празник - колеги, това не е сърцевината на този проект. Нашата задача е да се премахнат разделителните линии в обществото", заяви той и цитира "Паисий" от Вазовата "Епопея на забравените" с "... и ний сме дали нещо на света".

"Това е обединяващото за нацията и затова смятам, че предложението за 24 май е правилно. Така че да постъпим национално отговорно, а не тясно партийно, търсейки разделителните линии", посочи Атанасов.

След което пак се върна на темата с местните избори на 29 октомври.

"Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, но това не трябва да се отрази на качеството на законодателния процес", повтори Атанасов.

ДПС: Политиците да видят дневния ред на хората

Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ДПС отново настояха дневният ред на хората да станат дневен ред на политиците.

Карадайъ каза, че действията на държавата "са постфактум". Лидерът на ДПС отбеляза, че в началото на есенната сесия на Народното събрание сме на прага и на местните избори. По думите му те са изключително важни и изискват отговорно отношение.

"Ние от ДПС препотвърждаваме ангажиментите си за спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България, ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа", заяви Карадайъ.

Относно промените в Конституцията, Карадайъ заяви, че това е един от най-важните въпроси пред това Народно събрание.

"Нека тези дебати да бъдат основа за оценка на постиженията на демокрацията за последните 33 години, в това число и на българския етнически модел. Трябва да помним, че всяка промяна в Конституцията има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява средата, начина и условията на живот на гражданите", добави той.

БСП: Управляващите са немощни и неграмотни

Управляващото мнозинство демонстрира законодателна немощ и правна неграмотност. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя даде пример с промените в Закона за съдебната власт, Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс. По-думите ѝ това поведение е създало юридически и житейски хаос в държавата.

"Днес г-н Борисов пред залата призна ПП, ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителството, потвърди във времето нашите думи. Изобщо не ги движи европейското бъдеще на България, интересите на народа, движат ги единствено личните, партийнитете, препирането и гарантирането, че няма да се носи отговорност за това, което са провили през годините назад.

Единственият резултат от съдебната реформа е препирането на Бойко Борисов", заяви още Нинова.

Относно промяната в Конституцията тя призова да не се премахва служебния кабинет. Не правете Конституция "интуито персона" за един човек, призова Нинова.

"Запишете, че служебното правителство и неговите правомощия се уточняват в закон", предложи Нинова.

"Има такъв народ": Днес е позорен ден, но е началото на края на позора

Днес е един позорен ден от най-новата българска история, защото Народното събрание започва работа не в сградата на Народното събрание, а в централата на Българската комунистическа партия. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Никой в тази страна не нарича тази сграда Народно събрание, всички я наричат Партийния дом, защото тя е точно това - Партийния дом на БКП.

Но аз ви разбирам, вие се върнахте у дома си. Тук вие, бившите комунисти от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, както и вие, ПП-ДБ, деца на бившите комунистически велможи на БКП, както и вие, БСП, идеологическите наследници на комунистите, тук всички вие сте у дома си. Всички заедно спокойно може да върнете петолъчката на покрива на тази сграда, защото тя отново е пълна с комунисти.

Това няма да я направи обаче Народно събрание и когато народът измете вашето управление, ние отново ще върнем парламента там, където му е мястото – в историческата сграда на Народното събрание", каза Йорданов.

Според него днес е позорен ден и защото едно вредно Народно събрание ще започне отново да работи.

"Какво направихте досега? Приехте един нефелен закон за домашното насилие, който спешно преработихте и направихте още по-нефелен. Е, поне формулирахте интимната си връзка със законово определение и когато Бойко Борисов или Деян Пеевски обършат един шамар на общата си нежна половинката Кирил Петков, той ще може да ги съди за домашно насилие", коментира Йорданов.

Според него днес е един позорен ден, но от друга страна е началото на края на този позор.