С много закачки и шеговити предизвикателства премина първата пресконференция преди Мача на надеждата на Стилиян Петров, който ще противопостави български и световни звезди от близкото минало на 6 септември в София.

Началото на благотворителния шоусблъсък е от 17 часа на стадион "Васил Левски", а програмата започва час по-рано с богата програма, в която ще се включат родни звезди на шоубизнеса.

Билетите вече се продават и на касите на арената, след като от седмици се предлагат онлайн. Събраните средства ще отидат за лечението на онкоболни в български клиники.

Днес Петров даде брифинг в столичен хотел, който е сред спонсорите на събитието. До него застанаха Красимир Балъков, Георги Пеев и Христо Янев. Доброто настроение бе помрачено донякъде единствено от оповестената от Петров новина за заболяването на Петър Хубчев. Все пак надеждите на всички са, че бившият защитник ще се справи - имайки силен характер, и бъдейки подкрепен от футболната общност в България.

Стилиян и компания размениха шеги - за това дали тренират, какво очакват от съперниците, кой е най-добър в преките свободни удари... Стана ясно, че някои са поискали футболни обувки с бутони, тъй като вече не разполагали с такива. Петров посочи конкретно шведската легенда Хенрик Ларсон, с когото бяха съотборници в "Селтик". Той уточнил, че се нуждае от метални "бутонки", тъй като все пак ще се играе футболен мач, макар и между ветерани.

Бившият защитник на националния, ЦСКА и "Левски" Илиян Стоянов пък идва от Япония специално за събитието. Той уверил своите приятели в София, че прави по 15 км на ден на велоергометър. Според Петров, ако ги изминавал на реален велосипед, щял да дойде от Азия до България.

Христо Стоичков уверил Красимир Балъков по време на партия голф, че е "напълно готов, винаги готов" да покаже старите си умения.

"С нетърпение очакваме "Мача на надеждата", комантира Стилиян Петров. - За нас е важно феновете и хората на стадиона да се забавляват. Ще има различни активности. Хората ще получат топки, специално подписани от звездите. Ще има изненади за всички фенове."

И продължи с чувство за хумор:

"Подготовката на всички футболисти върви добре. Като цяло всички се поддържат добре и тренират. Вчера получих обаждане и от Димитър Иванков. Той търсеше ръкавици. Попатих го какви, а той ми отговори: "такива, които хващат топката".

Има интересни неща около цялостната подготовка. Радостин Кишишев ми се обади и каза, че не е голям оптимист (да се включи, бел. ред.). Някои от играчите си търсят обувки, които за съжаление вече не съществуват. Това затруднява търсенето.

Имаме много неща, с които в момента се справяме. Всички, които са поели ангажименти към мача, ще бъдат на линия. Знае се всеки един кога пристига, хранителен режим, както и всички други процеси. Дано не ми обелее косата..."

С последното Стилиян хвърли светлина върху организацията за мача и сложната логистика, тъй като полети, пребиваване и навици трябва да се съобразят с много хора, които идват от цяла Европа.

Някои от чуждестрантите звезди:

Коло Туре, Флоран Малуда, Гари Кейхил, Максуел, Патрик Бергер, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Карл Икеме, Алън Хътън, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън и Джеймс Колинс.