Франция ще забрани на учениците да носят абая през идващата учебна година, съобщи правителството на страната, цитирано от Си Ен Ен.

Министърът на образованието Габриел Атал каза, че дългата, подобна на роба дреха, често носена от жените мюсюлманки, няма да бъде разрешена в училищата на държавата от новия срок, който започва през септември..

“Училищата на Републиката са изградени върху много силни принципи и ценности, особено върху светския им характер”, каза той пред телевизия TF1. 

Си Ен Ен отбелязва, че Атал използва термина laïcité (нещо светско - б.р.), който се отнася за отделянето на държавните институции от религиите,  но с който някои смятат, че се злоупотребява, за да бъдат оправдани антиислямски позиции.

“За мене светски характер, поставено в рамката на училище, е нещо съвсем ясно: влизате в класна стая и не бива да можете да определите религиозната идентичност на учениците, просто като ги погледнете”, каза Атал..

Ходът обаче беше критикуван от опозиционни депутати. Даниел Обоно, видна опозиционна политичка, атакува в Екс (бивша Туитър) решението като “нова ислямофобска кампания”“.

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон, класирал се трети на президентските избори през 2022 г., изрази “тъгата си да види завръщането към училището, политически поляризирано от нова, абсурдна, изцяло изкуствена, религиозна война за женското облекло”.

Франция наложи серия от предизвикали противоречия забрани и ограничения на части от традиционното ислямско облекло през последните години, к оито често гневяха мюсюлманските страни и международните агенции, пише Си Ен Ен.

Миналата година законодателите подкрепиха забрана на хиджаба и на други “подозрителни религиозни символи” в спортните състезания. Законовата поправка беше предложена от дясната партия “Републиканците”, която заяви, че хиджабът може да застраши здравето на атлетките, които  го носят, докато спортуват.

По-раншната френска забрана на никаба – воал, покриващ цялото лице – нарушава човешките права на тези, които го носят, реши през 2018 година Комисията по правата на човека в ООН през 2018 година.

“Този тип политика е в противоречие с либералното ядро на Закона за отделяне на църквата и държавата от 1905 година  – закон, който изопачаваме и превръщаме в оръжие от 90-те години на миналия век”,  казва Рим-Сара Алуан френска правистка и коментаторка в Екс, цитирана от Си Ен Ен. “Такива политики подстрекават разделенията в нацията.”

Атал беше запитан по TF1 дали указанията за хиджабите ще бъдат налагани в училищата, но той се въздържа от коментар за тези дрехи и продължи да коментира абаята.

“По време на срещите ми (с директорите на училища) това лято почувствах нуждата им от ясно правило на национално ниво по въпроса за абаята, така че правилото вече е налице”, каза образователният министър.