Премиерата на "Дюн: част втора", един от най-очакваните филми на есента, се отлага от 1 ноември на 15 март следващата година заради стачката в Холивуд, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на "Уорнър Брос". Не е ясно дали звездният състав актьори ще промотира продължениeто на спечелилия през 2021 г. награда "Оскар" "Дюн". Във втората част играят Тимъти Шаламе, Зендая, Ребека Фъргюсън, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард, Флоранс Пю, Леа Сейду. 

"Уорнър Брос" отложи и премиерата на "Годзила х Конг: Новата империя" от 14 март на 12 април 2024 г. 

В резултат на започналите на 2 май стачни действия на сценаристи и актьори в САЩ беше преустановено производството на множество телевизионни предавания и големи кинопроекти. Решението за началото на протестите беше взето след шестседмични преговори с големите компании с искания за нови договори и повишаване на заплащането. 

Фран Дрешър, която е начело на Гилдията на екранните актьори, нарече стачката в Холивуд "повратна точка", съобщи АП. 

Според актрисата не става въпрос само за стачка на актьорите, стачка на сценаристите или криза в развлекателната индустрия. Дрешър каза пред Асошиейтед прес, че светът на работещите се изправя срещу корпоративните лидери. "В един момент вие трябва да кажете "Стига вече", коментира Дрешър, която е звезда от сериала "Бавачката" и понастоящем е начело на Гилдията на екранните актьори. "Мисля, че това сега е разговор за културата на големия бизнес и какво е отношението към хората в името на печалбата."

Фран Дрешър е на 65 години  и е начело на Гилдията от 2021 г. Тогава на изборите за лидер тя успя да победи актьора Матю Модайн, познат от сериала "Странни неща". За много членове и наблюдатели обаче денят, в който Дрешър стана истински ръководител, беше 13 юли. Тогава Дрешър изнесе вдъхновяваща реч на пресконференция, анонсирайки провала на преговорите и началото на стачката.

"Срам за вас", каза Дрешър, обръщайки се към директорите на студиата и стрийминг платформите, добавяйки, че бизнесът е застанал на погрешната страна на историята. 

Пред АП Дрешър каза, че не е имала намерение да държи реч при обявяването на стачката. "Чувствах, че трябва да говоря от сърце... Радвам се, че успях да изразя себе си." 

Дрешър е първият синдикален лидер, който обявява стачка от 1980 г. досега. До 1980 г. само една жена е била начело на Гилдията. В наши дни те вече са седем. От последните петима лидери трима са били жени. 

Гилдията на екранните актьори се обедини с радиоактьорите през 2012 г. Сред нейните президенти е бил и Роналд Рейгън. През последните години малко от ръководителите са разпознаваеми имена. 

Фран Дрешър прави филмовия си дебют през 1977 г. в класиката "Треска в събота вечер", а след това започва поредица от малки, но запомнящи се роли. Дрешър заснема шест сезона на "Бавачката" от 1993 г. до 1999 г. В сериала Дрешър играе ролята на Фран Файн - жена, която започва работа като бавачка в семейство от висшата класа на Манхатън. Дрешър, подобно на героинята си, е израснала в Куинс и говори каквото мисли.

Според актрисата бизнесът се е променил много от времето на сериала. "Радвам се, че направих пробив тогава, а не сега. Когато започнах в "Бавачката" по Си Би Ес, телевизията беше все още семеен бизнес. Знаех кои са собствениците и можех да говоря с тях. Сега всичко е различно. Сега изпълнителните директори се интересуват от акционерите, а не от хората, които реално създават продукта." 

Съюзът на продуцентите в киното и телевизията, представляващ работодателите, започна нови преговори с Гилдията на сценаристите, чиито членове стачкуват от близо 4 месеца. Преговорите все още напредват бавно. 

Може би е тактика, искат да видят дали ще изгубим своята решителност и дали ще могат да осигурят по-добра сделка за себе си, каза Дрешър по повод поведението на студиата. 

"Това е повратна точка. Не мисля, че някой в Съюза на продуцентите в киното и телевизията го разбира. Тези преговори не приличат на други в миналото. Ако нещата не се променят радикално, те ще бъдат много засегнати от нашата стачка", каза още Дрешър. 

Предишната стачка на сценаристите в САЩ беше през 2007 г. Тя продължи 100 дни и нанесе щети в размер на 3 млрд щатски долара, пише БТА.