Апелативният прокурор на Варна отива на съд за... държане на патрони без разрешение. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Както е известно, Владимир Чавдаров беше първият от подобен ранг, върху когото се стовари - доста видимо и остро, новият и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов след края на полу-мандата на Иван Гешев. Сега той ще отиде на съд по член, който - може да се каже - е за бракониери.

Сигналът срещу него бе подаден от варненския кмет Иван Портних и всъщност бе за корупция. Разследването по него продължава. Портних твърди, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Материалите по това дело обаче са били отделени в ново.

Кабинетът и имотите на бившия апелативен прокурор на Варна бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му бяха и въпросните патрони.

Днес обвинителите съобщават, че магистратът имал разрешение от служба КОС за общо 10 бр. огнестрелни оръжия и 240 бр. боеприпаси. При претърсването предал общо 575 бр. боеприпаси, или с 335 бр. надвишаващи тези, за които притежавал разрешителни. Този член от НК предвижда от 3 до 10 години затвор.

Той бе отстранен от длъжност мълниеносно от прокурорската колегия на ВСС, по искане на Сарафов.

Иначе Владимир Чавдаров междувременно е избран от колегите си и би трябвало да встъпи като член на бъдещия ВСС от професионалната квота на прокурорите. Това, както е известно не стана през есента на 2022 г. После новата власт "задраска" проведения избор, но делото е в КС.

Ето и оригинала на прессъобщението на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу апелативния прокурор на гр. Варна за престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Според обвинителния акт към дата 26.07.2023 г. обвиняемият имал издадени 2 бр. валидни разрешителни от КОС към 01-РУ-ОД-МВР-Варна за съхранение, носене и употреба на общо 10 бр. огнестрелни оръжия и 240 бр. боеприпаси.

На 18.07.2023 г. било образувано досъдебното производство за корупционно престъпление.

Предметът на разследване по това досъдебно производство включвал установяване на евентуална съпричастност, поради което наблюдаващият прокурор е поискал и получил разрешение от СГС за „претърсване и изземване“ на няколко адреса в гр. Варна, един от които постоянният адрес на обвиняемия. Същият е предал на разследващите органи общо 575 бр. боеприпаси, или с 335 бр. надвишаващи тези, за които притежавал разрешителни.

На 31.07.2023 г. СГП предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем. Спрямо същия е постановена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Обвинението е за това, че на 26.07.2023 г. в апартамент в гр. Варна са държани голямо количество, общо 335 бр. боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение за същите.

От основното дело са отделени материали за корупционно престъпление, за което разследването продължава.

Процесуално-следствените действия са извършени от СО-СГП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото за престъплението по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.