"Проблеми на растежа", които не са имали реален ефект върху избора на ръководството на партията - така съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев определи "лошите практики" от доклада на управляващата партия, който Клуб Z публикува вчера.

Докладът е дело на специално създадена Анкетна комисия в партията, която е установила след няколко месеца проверки, разговори и разследвания, че 7 местни организации от ЗД са съставени от фиктивни членове и хора с дълги кариери в други партии, които не осъществяват политическа дейност в ползва на партията.

А също така се разкрива и схема с пълномощни между делегати от различни местни организации, с които се осигурява контрол над голям брой гласове в управляващите органи на партията. Анкетната комисия предлага заличаването на 7 местни организации и изключването на 27 души от партията.

Днес успяхме да се свържем със съпредседателя на партията Владислав Панев, който ни информира, че снощи на Национален съвет е започнало обсъждане на доклада по същество.

"Започнахме гласуванията, вече закрихме няколко местни организации", обясни той.

Клуб Z научи, че са закрити МО "Варна Приморски", "Криводол" и "Сандански", но мнозинството е отказало да премахне МО "Симеоновград". Създадена с инициатива на самия Панев, тази местна организация не осъществява никаква политическа дейност, а според Анкетната комисия председателят е "подаден" от Панев от чужбина.

Попитан защо тази организация е "пощадена", Панев уточни, че може да има и прегласуване. Но отбеляза:

"Така гласува Националният съвет. За такива организации се надявам да се приеме моето предложение - те да бъдат с ограничен брой делегати."

Според доклада Анкетната комисия е създадена в следствие на вътрешен чат, в който бивш партиец от ЗД - Никола Йорданов - е давал насоки и нареждания как да се гласува за управленските органи на партията. Йорданов е бил сътрудник на Панев в парламента, както уточни самият съпредседател, само за два месеца. В доклада се цитират извадки от въпросния чат, които индикират, че Йорданов е лобирал в полза на Панев, "Доби" (вероятно настоящата съпредседателка Добромира Костова), и други настоящи членове на ръководни органи на партията. Той напуска партията при създаването на Анкетната комисия. 

"Аз съм убеден, че дори с тези практики, резултатите от Националния съвет нямаше да са много по-различни. Разликата между мен и останалите кандидати бяха чувствителни - в пъти. Дори с тези манипулации, които аз не одобрявам, нямаше да има различен резултат", заяви днес Панев.

Той призна, че се притеснява от употребата на подобни техники за влияние на вота в партията в негова полза, "тъй като репутацията за един човек е най-важното, което остава за него". Но подчерта, че няма нищо общо с тях и не е изготвял никакви пълномощни - въпреки подобни съмнения в доклада.

Според Панев със сигурност има опити и на други партии, и на хора с апетити към инструменти на влияние да "пробият" в "Зелено движение". На въпрос как ще бъдат спрени, той заяви:

"С ясни правила. Това са проблеми на растежа. Естествено е, че не сме имали такива проблеми, преди да влезем в парламента или местната власт, затова действахме още преди година и половина с промени в устава."

Въпросните промени в устава предвиждат, ако една организация не си е плащала 3 години членски внос, членовете да бъдат автоматично изключени. Но в доклада се посочва, че често председателят на подобни фиктивни МО плаща членския внос на всички. 

На въпрос дали партията поддържа изряден списък с членовете си - нещо, което според бившия председател Борислав Сандов не е практика в последните година и половина - Панев заяви:

"Изряден списък на членовете си не поддържаме поради уставна причина - имаме пълното желание. Но има такова лошо наследство."

Съпредседателят подчерта, че е съдействал на Анкетната комисия и за някои случаи - като съмнителния бизнесмен с амбиции за "зелени проекти" във Варна Димитър Димитров - лично той е подал сигнал за нередност.