"Българският хелзинкски комитет остро осъжда нападението над демонстранти пред Паметника на Съветската армия от страна на лица, носещи отличителни символи на агитката на ФК „Левски“, за което бе съобщено в петък и при което пострадаха най-малко двама души."

Това се казва в позиция на правозащитната организация.

Полицията съобщи за четирима задържани във връзка с деянието, но до момента от прокуратурата няма оповестена информация за образувано наказателно производство, напомнят оттам.

От БХК настояват за разследване на насилието.

"Тази проява е поредната от серия изяви на футболното хулиганство в България и демонстрира антидемократична идеология. Подобно насилие, насочено срещу хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви активисти, е добре документирано и известно на властите от години. Решителни мерки срещу него обаче липсват", се посочва още в позицията.

И още:

"Несъмнено публичните критики и исканията за премахване на един отявлено тоталитарен символ, какъвто е Паметникът на Съветската армия, са напълно легитимни.

Незаконното насилие над хора, участващи чрез мирно събиране в дебатите за съдбата на паметника обаче, е нетърпимо. Такова насилие осъществява състава на престъпление от общ характер и трябва да се разследва навременно и енергично."