Паметникът на Съветската армия, по известен като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), е бил атакуван късно снощи, а четирима са задържани.

Обект на атака е бил палатковият лагер, изграден около него от защитници на МОЧА. Това става ясно от кадри, разпространени във фейсбук. Според информации от социалните мрежи атаката е от фенове на "Левски", които са се прибирали след мача с "Апоел Беер Шева", спечелен с 2:1.

На видеото се вижда, че към обитателите на палатките летят димки, каквито често се хвърлят по футболни мачове. Чуват се викове "комунисти" и някои нецензурни думи, чието послание е, че защитниците на МОЧА обслужват Русия чрез методите на най-древната професия.

Паметникът е надраскан със спрей. Била е счупена и плочата, която благодари на съветската армия за освобождаването на България.

Атакуващите са носили и плакат "Демонтаж".

Няма данни за пострадали. Ексцесиите продължават около минута, докато се появяват полицаите, които постоянно патрулират в района.

Четирима души са задържани след извършено нападение снощи срещу палатковия лагер, който беше издигнат пред Паметника на Съветската армия в София, съобщават от МВР.

По-късно днес вече бе съобщено, че са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство след извършеното нападение.

Една жена е пострадала след напръскване със спрей, а дамската й чанта е била открадната. Установени са и щети по монумента.

Задържани са четирима мъже на възраст между 26 и 33 години, привърженици на столичен футболен отбор. Единият е криминално проявен. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава, обяви МВР.

Областната управителка осъди вандализма

По-късно през деня областната управителка Вяра Тодева осъди "вандалския акт по унищожаването на елементи от Паметника на Съветската армия и предизвиканите около него безредици от предишната вечер".

"Очакваме извършителите да понесат съответната наказателна и материална отговорност. Заявяваме, че предвиденото преместване на скулптурните елементи и барелефи може да се извърши само по законов път по предприетата за това ускорена процедура", категорична е Тодева.