Създаденото по инициатива на Владимир Путин държавно младежко движение, наречено Движение на първите, получи годишен бюджет от 19 милиарда рубли, каза Григорий Гуров, председател на управителния съвет на организацията, заместник-министър на образованието и науката, цитиран от рускоезичния сайт на Радио "Свобода".

От тях почти 10 милиарда се планира да бъдат изпратени в регионите, други 4 милиарда за осигуряване на работата на централния апарат на движението (€1=102,65 рубли).

Moscow Times отбелязва, че размерът на финансирането на организацията е сравним с годишния доход на бедни региони, като Калмикия или Еврейската автономна област. Освен това субсидията е три пъти по-висока от стойносттта на държавната програма за „укрепване на материално-техническата база“ на лечебните заведения и пет пъти по-висока от бюджета за 2023 г. на проекта за „развитие на фармацевтичната и медицинската индустрия“ например.

През юли Държавната дума прие законопроект за създаването на държавна организация за деца и юноши. Тя трябва да отговаря за възпитанието на младите хора и да формира техните „ценностни ориентации“ и мироглед на основата на „традиционните руски духовни и морални ценности“.

Законопроектът беше внесен в Думата през май, на годишнината на пионерската организация. Владимир Путин предложи новото движение да бъде наречено „пионерско“. „Движението на първите“ всъщност е синоним на „движението на пионерите“, ако имаме предвид английския първоизточник на думата „пионер“.