Секретни групи, чиято дейност се координира от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, удариха с дронове руски бомбардировачи на две летища, предаава украинската агенция УНИАН, позовавайки се на на украинския информационен сайт НВ.

Неговият източник от ГУР разкрива, че през последните няколко дни групи диверсанти са неутрализирали пет руски самолета, включително стратегически бомбардировачи, които са нанасяли ракетни удари по украински градове.

Сутринта на 19 август агенти, сътрудничещи на украинското военно разузнаване, са атакували с дронове военното летище в Солци, Новгородска област, Русия. Унищожен е бомбардировач Ту-22 М3, още два самолета са повредени.

Сутринта на 21 август в руската Калужска област на летище Шайковка още два бомбардировача бяха повредени в резултат на нападение с дрон.

„Тези операции с дронове се координират от ГУР и нанесоха значителни загуби на противника във военната авиация. И най-важното е, че такива самолети вече не се произвеждат в страната-агресор. ”, добавя източникът в ГУР.

Вчера, 21 август, руски канали Teлеграм съобщиха за нападение на украински безпилотен летателен апарат срещу военното летище в Калуга.

Според тях цивилен дрон със самоделно взривно устройство е паднал на територията на "Шайковка". Руските власти твърдят, че е бил "свален навреме". На място е възникнал пожар.

Според украинския активист Сергей Стерненко руски бомбардировач Ту-22М3 може да е бил повреден по време на атаката.