Главната прокуратура на Русия заведе дело срещу милиардера Андрей Мелниченко, който е смятан за най-богатия бизнесмен в страната, предаде руската версия на "Свободна Европа". Според източник, цитиран от местни медиите, ищец настоява "Сибирската енергийна компания" (СИБЕКО) на Мелниченко да бъде прехвърлена на държавата. Прокуратурата смята сделката за придобиване на СИБЕКО за корупционна.

Мелниченко купува компанията през 2018 г. от предприемача Михаил Абизов за 35,5 милиарда рубли. Според прокуратурата Абизов е продал СИБЕКО, за да скрие участието си в продажбата на акции на компанията. 

Ответници по делото, освен бизнесмена, са още "Кузбасенерго", която е част от "Сибирската генерационна компания" (СГК), и "Хакаската сервизна и ремонтна компания" (ХСРК), която придоби акциите на СИБЕКО.

Това не е първият случай, в който прокуратурата изисква отнемане на частно имущество в полза на държавата. Както отбелязва РБК, само през лятото на 2023 г. бяга проведени четири подобни дела. По-рано прокуратурата заведе дело във връзка с "незаконната приватизация" през 90-те години на миналия век на един от най-големите производители на метанол и формалин в Русия "Метафракс Кемикалс" и поиска акциите на компанията да бъдат иззети от настоящите собственици. През юли бяха отправени претенции към риболовния холдинг "Тефида" и пристанището на Перм.

СИБЕКО е основният доставчик на електроенергия в Сибир, занимава се с производство и доставка на топлинна и електрическа енергия.

Андрей Мелниченко оглавява списъка на най-богатите бизнесмени в Русия според "Форбс". Състоянието му се оценява на 25,2 милиарда долара. Той е съосновател на швейцарския производител на торове Eurochem и въгледобивната компания SUEK.

Мелниченко е санкциониран от САЩ, ЕС, Великобритания и Швейцария. След налагането на ограниченията бизнесменът напусна съвета на директорите на SUEK и Eurochem.