Войната в Украйна ще продължи най-малко до 2025 година. Това смята военния експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. Според него изходът от войната зависи до голяма степен и от президентските избори в САЩ  догодина.

Войната в Украйна ще продължи при всички случаи поне до 2025 г. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември 2024 г., от руска гледна точка той би могъл да предложи споразумение през януари 2025 г., така че пролетта на 2025 г. ще бъде най-ранният момент, в който войната може да бъде прекратена при условията на Русия. От друга страна, ако Байдън спечели изборите, което в момента изглежда малко по-вероятно, войната вероятно ще продължи и след 2025 г.

Това смята военния експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. В интервю за втори канал на германската обществена телевизия той посочи, че Путин е подготвен за това - той е изчислил, че в една дълга война на изтощение шансовете на Русия за победа са по-големи. Тъй като Русия се е примирила с режима на санкции, в дългосрочен план тя ще произведе многократно повече системи за тежко въоръжение от Запада, посочва Гресел.

Запасите от оръжия на Запада се изчерпват по-бързо от тези на Русия, а година и половина след началото на войната няма сериозни усилия за активизиране на оръжейната промишленост, с изключение на артилерийските боеприпаси. Ще трябва да се произведат повече танкове, бронетранспортьори, управляеми оръжия и ракети, за да може Украйна да може да се отбранява поне още няколко години и да не се налага всеки път да се обсъжда наново какво да й се достави от запасите.

Изгубихме много време за безсмислени дебати, заявава още специалистът. Путин, благодарение на социализацията си в КГБ, смята, че западните демокрации са слаби и разединени и ще загинат от собствените си противоречия. И няма сигнал от Вашингтон и Берлин, който да го разколебае в това му убеждение. За това е необходимо нещо повече от символика или от време на време да се казва "каквото е нужно". Би трябвало всяко обещание да бъде последвано от действия, а това не се случва, критикува още експертът.