История за брутално домашно насилие в Кюстендил завърши с арест на заподозрения. Това съобщават от прокуратурата.

Г. Л. (41 г.) е осъждан, но е реабилитиран по право. Той живеел на семейни начала с 49-годишната М.К. в нейното жилище в областния град. Поради тежко заболяване жената получавала социалната услуга "личен асистент" и именно мъжът бил в тази роля.

В районното полицейско управление е постъпил сигнал от съседи на болната - че има видими следи от побой по лицето на жената.

"В хода на разследването са били събрани доказателства за виновността на Г.Л."

От държавното обвинение казват, че освен разпити и експертизи, са уведомили и общинската администрация по повод програмата за социално подпомагане.

След случаите от последно верме - с изтезаваната Дебора в Стара Загора и др., прокуратурата и МВР съобщиха, че акцентират върху разкриването на тези престъпления. Всеки ден излизат буквално десетки съобщения за подадени сигнали за насилие срещу жени.

Както е известно, това е и престъплението с може би най-голяма латентност, т.е. - прикрива се и не се обявява от жертвите.

Ето и оригиналното съобщение:

Личен асистент е обвинен за побой на жена в гр. Кюстендил при условията на домашно насилие

Днес, 17.08.2023 г., съдът уважи искането на Районна прокуратура – Кюстендил за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г.Л. (на 41 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130 от НК.

Обвиняемият Г.Л. живеел на съпружески начала с 49-годишната М.К. в жилището й в гр. Кюстендил. Поради тежко заболяване жената получавала социалната услуга „личен асистент“, осъществявана от съжителя й.

В Районно полицейско управление в гр. Кюстендил постъпил сигнал от съседи на М.К. за видими следи от побой по лицето на жената.

В хода на разследването са били събрани доказателства за виновността на Г.Л. От направена справка е видно, че той е реабилитиран по право.

С постановление на Районна прокуратура – Кюстендил извършителят на престъпното деяние е привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на телесна повреда при условията на домашно насилие.

Проведени са разпити на свидетели, назначени са експертизи. Уведомена е общинска администрация, отговаряща за социално подпомагане.

Делото продължава под надзора на прокуратурата.