Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прехваща кораби в международни води и се стреми да наложи икономическа блокада на Украйна, предупреждава бившият върховен главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа.

Бившият американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на алианса на Стария континент между 2009 и 2013 г., каза пред "Политико", че ескалацията в морето - включително абордажа на турски кораб миналата неделя - може да принудят партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят парализиране на икономиката на Украйна.

„Действията на Русия в международните води на Черно море създават реален риск това да ескалира до война в морето между НАТО и Руската федерация“, каза Ставридис. НАТО, продължи той, „няма да предостави всякакви оръжия и пари за Украйна, само за да гледа как Русия удушава икономиката им с незаконна блокада“.

Във вторник руското министерство на отбраната потвърди, че негови сили са дали предупредителни изстрели, преди да се качат на борда на Şükrü Okan, товарен кораб под флага на Палау, който украинският външен министър идентифицира като турски. Проверката беше извършена в югозападно Черно море, край бреговете на Турция, членка от "тежка категория" на НАТО. Ставридис разкритикува тактиката като „равнозначна на пиратство“. Кремъл полага по-големи усилия, за да подкопае търговията между Украйна и останалата част от Европа.

„Ако Русия да завзема кораби или се опитва да ги сплаши, смятам, че е вероятно НАТО да отговори, като подкрепи хуманитарен коридор за корабоплаване“, каза Ставридис. Алиансът би могъл да защитава кораби, които отиват и се връщат от украинското пристанище Одеса „с бойни самолети на НАТО над главите им и евентуално военни кораби на НАТО в ескорт“.

Напрежението в Черно море ескалира драстично, след като Русия едностранно се оттегли от сделката за зърно на ООН през юли и предупреди, че корабите, пътуващи до украинските пристанища, могат да се разглеждат като военни цели. В отговор Украйна показа желанието си да атакува руския енергиен износ с морска атака с дрон срещу танкер и обяви водите около черноморските пристанища на Русия за „район на военен риск“ от 23 август.

В отговор на руското оттегляне от зърнената сделка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия в „опасни и ескалиращи действия в Черно море“, отчасти и във връзка с бомбардировките на Русия над украинските пристанища. НАТО добави, че "засилва наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове".

Ставридис твърди, че подкрепата от страна на членовете на НАТО, граничещи с Черно море, а именно Турция, Румъния и България, би означавала, че „руският черноморски флот ще бъде надминат във военно отношение“.

Турция призова Русия да се присъедини отново към сделката за зърно и нейният Съвет за национална сигурност заяви, че напрежението в Черно море „не е в полза на никого“. Съобщава се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Путин в края на месеца, като търговията със зърнени култури вероятно ще бъде на дневен ред.

До оттеглянето на Русия 32,9 милиона тона реколта са напуснали безопасно черноморските пристанища на Украйна, предотвратявайки риска от глад в по-бедните страни. Руският президент Владимир Путин каза, че правителството му ще "откаже да удължи" това споразумение, вместо да избере да предоставя зърно безплатно на определени африкански страни.

След този ход въоръжените сили на Москва удариха украински складове за зърно по крайбрежието на Черно море, унищожавайки според съобщенията 60 000 тона храна. Русия също многократно е удряла с ракети украинските речни дунавски пристанища Рени и Измаил, само на няколкостотин метра от границата с членката на НАТО Румъния. Министерството на отбраната на Москва предупреди, че „всички плавателни съдове, които плават във водите на Черно море към украинските пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на военни товари“.

Въпреки това Киев обяви "временен коридор" за морския трафик от южните си пристанища, позволявайки на кораби, които са били затворени в пристанище от седмици, да навлязат в международни води. В сряда министърът на инфраструктурата Александър Кубраков обяви, че първият кораб, контейнеровоз под флага на Хонконг, е отплавал въпреки заплахата от Москва.