НСО е осигурила охрана на петима високопоставени български политици.

Това съобщава БНР като се позовава на свои източници.

Причината са заплахи, отправени към тях, идващи от чужди служби. Според източниците на БНР заплахите са от руски служби и от свързани с Русия.

Сигналът е получен миналата седмица. Тогава Междуведомствената комисия, в състава на която влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР, е взела решение да им назначи охрана.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков е потвърдил, че има охрана, но не е дал повече информация. В момента Петков е на българското Черноморие на почивка със семейството си, а че е охраняван от службата обяви преди няколко дни бившият му съратник от групата "Да запазим "Корал" Атанас Русев, който разказа (непотвърдено засега) как двамата са си разменили остри реплики на плаж "Корал".

Другият съпредседател на групата - лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов, е отказал коментар за радиото. По информация на Клуб Z Атанасов в момента също е в почивка, като допреди няколко дни не е имал охрана от НСО. Но е имало заплахи срещу него, потвърдиха нашите източници.

Другият съпредседател на ДБ - председателят на "Да, България" - Христо Иванов не е с охрана. Това посочиха от партията в отговор на запитване на Клуб Z.

От НСО също не коментират темата с аргумента, че това е класифицирана информация.

Засега неизвестно остава кои са останалите двама заплашвани политици.