Трима души са загинали в резултат на руските удари по град Луцк във Волинска област в Западна Украйна, съобщи местният областен управител, предадоха Франс прес и Укринформ, цитирани от БТА.

"За жалост в резултат на атаката има жертви. За момента трима са убитите. Няколко души бяха ранени и са в болница", каза Юрий Погуляйко, областен управител на Волинска област. 

Той каза, че ударът в Луцк е бил срещу сграда на индустриално предприятие.

По-късно през деня стана ясно, че загиналите са служители на завод за индустриални лагери на шведския производител "Ес Кей Еф" (SKF).  

"Снощи имаше нападение срещу град Луцк в Украйна и нашата фабрика беше поразена. С голяма тъга потвърждаваме, че при атаката са били убити трима наши колеги", каза говорител на компанията, цитиран от Ройтерс. 

Освен тримата убити, при удара в Луцк има и трима ранени, поясни пък кметът на града Игор Полишчук също в "Телеграм".

Удар е имало и по Лвов, главен град в западната украинска Лвовска област, на около 150 километра югозападно от Луцк.

Кметът на града Андрий Садови заяви в "Телеграм", че много ракети са били свалени, но при удара и свалянето на ракетите са пострадали жилищни сгради. На горните етажи са избухнали пожари и хората е трябвало да бъдат евакуирани.

Отломки от ракета са паднали върху жилищни кооперации на улиците "Патона" и "Каховска", разясни Максим Козицки, ръководител на областната военна администрация. Той каза, че ранените при ударите в града са 15, от които петима са откарани в болница. Няма убити.

При ударите в Лвов и околни селища са били засегнати общо 40 сгради, каза Козицки.

През март 2022 г. четирима украински военни бяха убити и шестима ранени при руски обстрел на въздушна база в Луцк, съобщиха тогава украинските власти.

Лвов, който рядко е взиман под прицел от руските сили, беше поразен през юли и при този руски удар загинаха 10 души. Тогава ракетният залп разруши над 30 кооперации и други сгради, според данни на местните власти.

Същевременно украинските сили съобщиха, че са свалили 16 от най-малко 28 руски, ракети изстреляни по Украйна през нощта, предаде Ройтерс.

"Това беше най-разрушителната атака срещу цивилни в Лвовска област от началото на войната", заяви тогава ръководителят на регионалната военна администрация Максим Козинцки.

Десетки окупатори - убити след стрелба между "кадировци" и дагестанци

В окупираната Запорожка област десетки окупатори бяха убити при "приятелски огън" между "кадировци" и отряди от дагестанци. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Престрелката се е състояла в село Михайловка, където руски пропагандисти пристигнали, за да заснемат видео с участието на високопоставен командир на "кадировците". В процеса на снимките между чеченци и дагестанци възникнал словесен спор, който прераснал в стрелба.

"По време на спора един от нашествениците бил смъртно ранен, което довело до открит сблъсък между подразделенията с използване на гранатомети, гранати и стрелково оръжие", съобщават от Генералния щаб.

Дагестанците победили. Но в крайна сметка загиналите от двете страни били над 20 души, като още 40 били ранени. За назидание командирът на "кадировците" бил изпратен на фронта.