По принцип всяко лято цените на месото "скачат".

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая спекула е изключена, заяви Вътев пред журналисти, цитиран от БТА.

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите и допълни, че се очаква през есента цените да се понижат.

Освен това Вътев напомни за променената ситуация, свързана с войната в Украйна, наслагването на ефектите от COVID кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, каза Кирил Вътев.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България отбеляза, че при производството на животни винаги има последваща зависимост от ефектите на цените на фуражите. Той напомни, че миналата година заради войната имаше "рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти".

По думите му при такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали много животни, а това от своя страна води до недостиг на пазара и покачване на цените. Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото, обобщи Илиев. По думите му сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, което било редовна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе категоричен, че не може да става въпрос за спекула, защото българският пазар е отворен, зависим от случващото се в Европа, откъдето внасяме голяма част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, според които около 60 на сто е вносът на свинско, а останалото е българско производство. При птичето месо разпределението е около петдесет на петдесет.

Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, посочи, че няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС, единствено отражение върху нея може да има заради това, че българските ферми са по-малки от европейските. По думите на Петков в момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, като отбеляза, че в редица държави от Общността ставката на ДДС варира от три до пет на сто, а има и страни, където тя е нулева. Цената на свинското у нас – трупно месо с ДДС, сега е 7,30 лева, допълни Петков.

Кирил Вътев, Цветан Илиев и Петко Петков направиха този коментар след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Участници в Съвета са били обединени около необходимостта от увеличаване на поголовието на всички видове породи в България, за да може поне частично да се достигнат равнищата от преди години, когато страната ни е изнасяла както живи животни, така и преработена продукция.

Това беше четвъртият Консултативен съвет, след като миналата седмица се състояха заседания на Съветите по поземлените отношения, по млякото, по овощарството и зеленчукопроизводството. В заседанията участват представители на браншови организации, учени.