Не може преместването на Паметника на съветската армия в София, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) да се отлага заради изгубени документи. Това каза пред БНР Юлиана Методиева -  главен редактор на сайта "Маргиналия".

След като в петък областната управа обяви, че е загубена документацията на паметника и процедурата по преместването може да не стартира тази година, социалните мрежи се "взривиха".

С отворено писмо до министър-председателя и до областната управителкая излизат изтъкнати български писатели, учени и общественици. Юлиана Методиева е едно от имената в това отворено писмо.

"Защо на 2 август Министерският съвет ни обещава дългоочкаваната промяна на собствеността и зелената улица за демонтаж на Паметника на Съветската армия, а на 11 август ни казва, че няма да го направят, защото липсват документи? Това ни мирише на изборни съображения, на някаква конюнктура, която е крайно недостойна, изключително неприятна за нас".

Това заяви Методиева. Според нея премахването на Паметника на Съветската армия от сърцето на София е символен жест, от който ЕС много ясно може да разчете колко България изпълнява своите ангажименти към Украйна и в каква позиция се намираме в момента, когато става дума за решителни действия.

"Жестът, който дължим на Украйна и който е жест на европейската ни идентичност срещу Владимир Путин и неговата война, се отлага поради наши скромни домашни причини. Това е недопустимо", добави Методиева.

Според други общественици, които са част от тази подписка, значението на този жест е по-скоро окончателно скъсване на България с унизителната за нея руска колониална зависимост, от която тя все още не е се е освободила напълно.

Писмото на интелектуалците ще бъде входирано днес в Министерския съвет. Според Методиева документите от ДНСК, за които се твърди, че са загубени, всъщност са налични.

"Маргиналия" ги публикува. През април миналата година в интернет сме качили документите на ДНСК и в случая не знаем на какво си играем", заяви Методиева.

Според нея има сериозно влияние от страна на БСП, "Възраждане" и "Левицата" върху областната управа и правителството.

"Има страх по време на изборите, вторият кръг, да се загубят левите избиратели", каза още тя.