Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване за извършено убийство. Досъдебното производство е образувано в случай на неотложност от разследващ полицай при Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Разследването е за убийство, извършено на 8 август т.г. в центъра на град София, съобщиха от прокуратурата на сайта си.

Става въпрос за случая с тленните останки на 41-годишен мъж, открити в шахта на жилищна сграда в столицата, тиражиран от медиите по-рано днес.

До настоящия момент са извършени огледи на местопроизшествие и са разпитани свидетели. На базата на събраните доказателства и проведените оперативни мероприятия от СДВР е задържано лице от мъжки пол, за което се предполага, че е извършител на престъплението.

Разследващи полицаи от СДВР продължават да извършват неотложни действия по разследването под ръководството на прокурор от СГП, за да се обезпечат и съберат важни доказателства. Предстои доклад за материалите по разследването на дежурен прокурор при СГП за преценка за привличане в качеството на обвиняем и постановяване на мярка за процесуална принуда - задържане до 72 часа.

В хода на разследването са събрани доказателства за извършено престъпление - лично укривателство, от друго лице, което е спомогнало на предполагаемия извършител на убийството да избегне наказателно преследване. Заподозреният за личното укривателство е задържан. Предстои материали от делото за убийство да се отделят и изпратят по компетентност на Софийската районна прокуратура за престъпление по чл. 294 от Наказателния кодекс - лично укривателство.

Повече информация по случая ще бъде предоставена на 14 август, посочват още от прокуратурата. Заподозреният за престъплението е 31-годишен от София, криминално проявен, а неговият помощник - 24-годишен, съобщиха от МВР.

БТА припомня, че вчера екип от криминалисти извърши оглед в кооперация на улица „Георги Раковски“ в центъра на София. На място имаше полиция и екип от криминалистична лаборатория.