Питър Бенс се завръща в София за концерт в зала 1 на НДК.

Събитието е на 12 март 2024 година, съобщиха на БТА организаторите.

"Питър Бенс безспорно е новият световен феномен на пианото. Кросоувър пътешествията му - от класиката до поп музиката, му гарантират над един милирд гледания онлайн и разпродадени концерти навсякъде по света", коментира Евгения Стайловска, по чиято покана пристига музикантът.

През 2018 година Бенс изнесе концерт в препълнената зала "България".

Още на следваща година се върна за концерт в зала 1 на НДК. В репертоара му имаше песни на Майкъл Джаксън, "Бийтълс", Луис Фонси (Despacito), Джон Уилямс с "Хари Потър“ и "Междузвездни войни", Чарли Пут, Ед Шийрън и Queen.

У нас пианистът изсвири за първи път собствени композиции, които по-късно влязоха в нов авторски албум. Между парчетата той разказваше истории за тях, и правеше благодарствен поклон след всеки аплауз.

Роденият през 1991 г. в Унгария Питър Бенс започва да свири на пиано на 2-годишна възраст, на 7 пише първата си композиция, а на 11 създава първия си албум, повлиян от Моцарт и Шопен. След класическото образование в академия „Ференц Лист“, в Будапеща, Унгария, Бенс се мести в САЩ, където завършва пиано и композиране на филмова музика в престижния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън.

От малък се увлича и от рок и поп музиката, и особено вдъхновение за него представлява творчеството на Майкъл Джексън. Харесва и музиката за кино. Докато учи в Бостън, се запознава с Джон Уилямс, един от кумирите му в света на музиката и автор на саундтрака към „Междузвездни войни“. Това го подтиква да започне да прави импровизации на известни парчета. През 2015 г. пуска първото си видео в интернет, което го превръща в сензация.

Известен е и като най-бързият пианист в света според книгата на рекордите „Гинес".