От началото на войната около девет милиона граждани са напуснали Украйна. Повече от шест милиона украинци все още остават в чужбина. Около два милиона от тях биха искали да се върнат в родината си. Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на доклад на ООН.

Според организацията около 350 души вече са се върнали в страната, но не са успели да се върнат по домовете си и са останали в статут на разселени лица.

Според Министерството на икономиката на Украйна всеки 100 000 души, които напускат, намаляват БВП на страната с 0,5%, пише "Уолстрийт джъпнъл". Завърналите се са хора, които не са успели да намерят стабилна работа и жилище в чужбина, или такива, които са оставили близки роднини в страната.

Украинското министерство на икономиката възнамерява да създаде 4,5 милиона работни места през следващите десет години, за да стимулира икономиката.

Западните страни очакват, че замразените в чужбина руски активи могат да бъдат използвани за възстановяване на украинската икономика. По-специално, Европейският съюз планира да разработи схема за прехвърляне на Киев на сума от 300 милиарда долара. Но досега не е открит правен механизъм за конфискация на средства.

Кремъл каза, че ако чужди държави решат да използват замразените руски активи, за да подкрепят Украйна, тогава подобен ход ще се разглежда от Москва като откровена кражба. Президентът на Русия нарече предложенията на ЕС нарушение на правилата и нормите на международната търговия.