Радиостанции в Словения обединиха сили в кампания за подпомагане на пострадалите от опустошителните наводнения в страната и събраха близо две милиона евро, съобщи радио „Едно“, цитирано от словенската агенция СТА.

Кампанията наречена "Едно сърце, една Словения", събра общо 1 914 746 евро. Освен радио „Едно“ в кампанията се включиха още седем радиа.

Маратонската програмата за набиране на средства продължи от 6 часа сутринта до 18 часа вчера, като бяха включени разнообразни гости - от музиканти до психолози и служители на гражданската защита. Пострадали от наводненията също споделиха своите истории.

Благотворителен търг за фланелката на баскетболната звезда Лука Дончич, подписана от целия баскетболен отбор на Словения, също започна по време на маратонската радио програма, така че крайната сума се очаква да нарасне, съобщи снощи новинарският портал 24ур.

Наводненията, предизвикани от обилните валежи, които започнаха на 4 август, бяха определени от словенския премиер Роберт Голоб като най-тежкото природно бедствие от 30 години. Той каза, че щетите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а много хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си заради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи вчера, след като посети засегнатите от наводнения райони и разговаря с премиера Голоб, че Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС -  100 милиона евро тази година и 300 милиона евро догодина.

Словенското правителство обяви 14 август за ден на солидарността, който ще бъде неработен, за да могат повече словенци да се включат в усилията за справяне с последиците от наводнението и да помогнат на пострадалите.

Идеята обаче не бе одобрена вчера от Търговската камара на Словения. Според организацията това няма смисъл, тъй като компаниите вече са позволили на своите служители от засегнатите райони да отсъстват от работа. Подобно мнение изразиха и други две камари.

Над 15 000 души са изразили готовността си да помогнат  в онлайн приложението Floods 2023, което бе пуснато на 7 август.  Те могат да помогнат с доброволен труд или да предоставят материали или машини.

Приложението показва списък от услуги и материали, от които Службата за гражданска защита и помощ при бедствия се нуждае, за да помогне на засегнатите от наводнения райони. Най-голямо търсене в момента има на услуги и материали за ремонт на сгради, пътища и друга инфраструктура.

Усилията за подпомагане на справянето с последиците от наводненията в страната се ръководят от Службата за гражданска защита, която разчита в голяма степен на доброволци.

Досега са изпратени около 25 000 доброволци пожарникари заедно със 787 превозни средства, за да осигурят необходимото оборудване за помощ при бедствия, каза ръководителят на Асоциацията на словенските пожарникари Янко Церквеник пред агенция СТА.

БТА