Местни избори '23 наближават, а проблемите около произвеждането им изглежда като да са старите - отчитането на резултата. 49-ия парламент отказа да се занимава с изборните правила, въпреки че кметският вот е в пъти по-сложен от парламентарния и експертите вече вещаят масово сгрешени протоколи. Разликата в случая обаче е, че при МИ всеки глас е решаващ и може да направи някого кмет или общински съветник. Така като най-сериозен проблем се очертава отчитането на резултата от Секционните избирателни комисии (СИК).

За бога, братя, не сумирайте!

Както е известно, на местни избори по места може да има четири вида гласувания - за кмет на голямата община, за районен кмет, за кмет на населеното място, за общински съвет, при който отделно има и преференциално гласуване. В същото време в миналия парламент т.нар. Хартиена коалиция успя да превърне машината в на практика принтер, като реши, че разписките от нея ще се броят и отчитат ръчно, а протоколът от устройството в края на деня няма да се зачита. Върна и правото на избор дали да се гласува с машина или със старата хартиена бюлетина и така на практика сега имаме смесен избор - с машина и хартия и броене, зависимо изцяло от човешкия фактор - членовете на секционните комисии.

Ето защо от Обществения съвет към ЦИК, както и редица независими експерти, апелират Централната избирателна комисия (ЦИК) да премахне изискването към СИК за сумиране на данните на ръка. 

Такъв апел отправи и тази сутрин при участието си в Нова нюз математикът и бивш дългогодишен директор на държавната "Информационно обслужване" Михаил Константинов. Той отдавна призовава пресмятането да бъде оствено на компютрите, не на хората.

Затова, единодушни са експертите, не е нужна промяна в Изборния кодекс, т.е. депутатите да правят отново изменения в "6 без 10", а само инструкция на ЦИК. Според правилата по ИК за вписването на данните в протокола, членовете на СИК трябва да впишат броя на намерените в избирателните кутии бюлетини, броят на недействителните гласове, на действителните за всички кандидатски листи, на подадените за всяка кандидатска листа, а при избора за общински съветници - общият брой на преференциите за всеки кандидат. Всички тези неща не могат да бъдат избегнати като въвеждане на данни, но ако бъде въведена е-контрола, процесът може да се опрости значително.

Все така нерешен остава въпросът с обученията на членовете на СИК, както и с максималното опростяване на стъпките по вписване на данните в протокола.

Кой отговаря за параваните

Проблем за местните администрации на последните избори се оказаха и параваните при хартиения вот заради липсата на инструкции какво трябва да представляват те. Очертават се като проблем и сега.

Както е известно, с последните изменения в ИК законодателят записа, че трябва да има паравани вместо доскорошните кабини ("тъмни стаички"). Служебният кабинет "Гълъб Донев" обаче отказа да се занимава с тази дейност и я прехвърли на избирателните комисии. ЦИК пък отказа да даде описание как трябва да изглеждат преградите, като прехвърли на свой ред тази работа на МС и така 265 общини трябваше сами да вземат решения как да обезпечат тайната на вота и изискването в същото време избирателят да вижда информационните табла с кандидатските листи.

Затова и ЦИК този път изрично е записала в хронограмата за местните избори:

"Администрацията на Министерския съвет определя вида и размерите на параваните за гласуване."

Пред Нова нюз Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, очерта още един проблем - че за пръв път ще използваме машините в местни избори и има нужда от по-дълъг срок за програмиране. 

Според Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, доклад на ЦИК, публикуван през юли показва препоръки за промени в Изборния кодекс. "Те засягаха и местните избори. Една от тях беше удължаване на срока между първия и втория тур на гласуване - да не е 7 дни, а да стане 14", обясни Пенева.

Дори и в парламента да решат да отворят ИК след лятната си ваканция, каквато заявка няма засега, това само ще обърка процеса, тъй като хронограмата вече е публикувана и работата по произвеждането на вота си тече.