Пожар е възникнал на територията на автосервиз в близост до летище "Домодедово" край Москва - едно от големите руски летища.

Това съобщава ТАСС, като цитира изявление на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия за Московска област.

"В 01:15 московско време Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации получи съобщение за пожар на адрес: град Домодедово, село Константиново, обходна магистрала, ст. 1, сграда 1. В момента Площта на пожара е хиляда квадратни метра", съобщиха от областния щаб на Министерството на извънредните ситуации.

Преди това стана ясно, че руската противовъздушна отбрана е свалила два военни дрона, летящи към Москва. Това съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Системите за ПВО свалиха два ударни безпилотни летателни апарата, посочи той в официалния си канал в Телеграм.

По думите му те са били свалени около 04:00 ч. тази сутрин (01:00 ч. по Гринуич), единия край град Калуга, а другия над Централния околовръстен път на руската столица.

На московските летища "Внуково" и "Домодедово" са въведени ограничения на полетите, били са задържани десетки от тях, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на летище "Внуково".

В същото време в каналите на "Телеграм" потребители съобщиха, че планът "Килим" е въведен на летищата. Той се прилага в случай, че бъдат открити неидентифицирани самолети или други обекти, които могат да представляват опасност в небето.

„Седя в самолет във Внуково. Небето е затворено. Не можем да излетим от 1:30. Самолети не идват за кацане, кръжат над Рязан, тези, които имат малко гориво, се пренасочват към Шереметиево (най-голямото от московските летища). Изводът е, че летят БПЛА“ (безпилотни летателни апарати - б.р.), написа потребител в социалната мрежа.

Руските войски са свалили и 11 украински дрона край Севастопол, града в Крим, служещ за база на Черноморския флот на Русия, съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

Два безпилотни апарата са били поразени от противовъздушната отбрана, а девет със средства за радиоелектронна борба, посочи ведомството.

Три станаха жертвите на снощна руска ракетна атака над град Запорожие и най-малко девет са ранените, каза областният управител Юрий Малашко.

В същото време управителят на украинската Ровненска област Виталий Ковал съобщи, че при поредното руско нощно въздушно нападение над Украйна е била унищожена нефтобаза край селището Дубно. Няма жертви.

В нощта на 9 срещу 1 август Русия е нанесла на Украйна три ракетни и 50 авиоудари и 59 пъти е обстреляла украински позиции и селища с реактивни системи за залпов огън, съобщи украинският Генерален щаб.