В момента в Беларус има близо 1500 политически затворници. Те се намират в места с ужасяващи условия, изложени са на малтретиране и изтезания, без достъп до основни здравни услуги. Много от тях са държани месеци наред без контакт със своите адвокати и роднини, които не знаят какво е настоящото им местонахождение и здравословно състояние.

Това се казва в изявление от името на ЕС на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е по повод навършващата се утре трета годишнина от фалшифицираните президентски избори в Беларус.

На 9 август 2020 г. стотици хиляди беларуски граждани излязоха на улицата, за да защитят по мирен начин правото си да избират собственото си бъдеще. Тези спонтанни демонстрации бяха потушени с изключителна жестокост от режима на Александър Лукашенко, припомня Борел.

И допълва, че според последния доклад на върховния комисар на ООН по правата на човека е възможно някои от широко разпространените, систематични и груби нарушения на правата на човека в Беларус да представляват престъпления срещу човечеството.

Днес, три години по-късно, положението е по-лошо от всякога за тези, които се осмеляват да критикуват системата, са казва в изявлението.

Режимът на Лукашенко се е превърнал и в заплаха за регионалната и международната сигурност чрез действия като принудителното приземяване на граждански самолет през май 2021 г. и все още продължаващото инструментализиране на незаконната миграция по източните граници на ЕС. От 24 февруари 2022 г. този режим е станал съучастник в агресивната война на Русия срещу Украйна, като излага на риск суверенитета и независимостта на Беларус в подкрепа на престъпленията на Кремъл. Това съучастие е позволило и незаконното депортиране на украински деца от Русия на територията на Беларус.

На 26 май 2023 г. Москва и Минск предприеха допълнителна ескалация, като подписаха споразумение, което да позволи разполагането на руски ядрени бойни глави на територията на Беларус. ЕС е обезпокоен от неотдавнашното разполагане в Беларус на наемниците от Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, от дестабилизиращите последици от това в региона и риска, който те представляват за суверенитета на Беларус.

ЕС ще продължи да оказва натиск върху режима в Беларус толкова дълго, колкото е необходимо, увери Жозеп Борел.