Представители на държавите, които в неделя в Джеда завършиха разговори, посветени на войната в Украйна, се договориха да продължат „международните консултации“ с цел изграждане на обща основа за мир, съобщи саудитската държавна агенция СПА, цитирана от ДПА.

Участниците в срещата „се съгласиха за значението от продължаването на международните консултации и обмяната на мнения, за да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир“, се казва в съобщението.

В срещата участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и международни организации, включително ООН. Сред представените държави бяха Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка.

По-рано в неделя дипломати, близки до дискусиите, казаха пред ДПА, че Саудитска Арабия и още няколко страни са представили на срещата рамката на потенциален мирен план за Украйна.

Дипломати, участвали в разговорите, са определили участието на Китай като особено важно. Китай, вероятно най-важният международен партньор на Русия, не участва в предишна международна среща, организирана през юни в Копенхаген.

„Китай взе активно участие и приветства идеята за трета среща на такова равнище“, е казал пред ДПА представител на ЕС.

Европейски дипломати са съобщили, че на срещата е имало широка подкрепа за продължаване на дискусиите по хуманитарната помощ, износа на храни и ядрени и екологични въпроси.

Възможната рамка на мирния план, лансиран от Саудитска Арабия, призовава за прекратяване на огъня по всички фронтове и за мирни разговори между Русия и Украйна под егидата на ООН, са казали дипломати, пожелали да останат неназовани. Те не са съобщили кои страни освен Саудитска Арабия са подкрепили идеята. Според източниците планът ще се основава на запазването на териториалната цялост на Украйна и също така призовава за размяна на военнопленниците. Засега няма публично потвърждение за съдържанието на предложението.

Ръководителят на украинската делегация Андрий Ермак каза, че разговорите са укрепили позицията на страната му. Въпреки различията си всички страни, участнички в разговорите, се ангажираха да зачитат Хартата на ООН, международното право и принципите на суверенитета и териториалната цялост, се казва в изявление на Ермак.

„Именно на тези принципи е изградена мирната формула на (украинския) президент (Володимир) Зеленски, която ние представихме подробно“, каза той.

Според източници саудитските домакини са информирали Русия за хода на разговорите.

Западни дипломати се надяваха, че разговорите в Джеда ще засилят подкрепата за Украйна от развиващите се страни, много от които не са заели ясна позиция по отношение на конфликта.

От Москва дойдоха противоречиви сигнали в отговор на разговорите.

Преди началото им от Кремъл заявиха, че ще следят отблизо развитието им. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обаче определи всякакви дискусии без руско участие като „абсурдна глупост“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред „Ню Йорк таймс“, че „в момента няма основа за споразумение“ с Украйна и че руските военни операции ще продължат „в обозримото бъдеще“.