Социалните мрежи са пълни с видеозапис, показващ как руският министър на отбраната разглежда пленена бойна машина н а пехотата CV-90, шведско производство, която е била доставена на Украйна като част от международната военна помощ за Киев.

Клипът, разпространен от руската агенция РИА Новости, очевидно е част от военната пропаганда. Той се стреми да внуши, че западната техника не помага особено на украинското контранастъпление, което върви по-бавно от очакваното, включително по признанията на политическото и военното ръководство в Киев.

Офицер с дълга показалка обясняват машината на своя министър, като сочи различните ѝ части.

Близо до оръдието на бронята се вижда пробойна,  за която офицерът казва, че е направена от попадение на обикновен РПГ (ръчен противотанков гранатомет), едно от старите и все още широко използвани противотанкови средства в руската пехота.

"Просто РПГ, евтино", казва обясняващият.

До машината се подредени различни принадлежности и части от боекомплекта ѝ - снаряди за 40-милиметровото ѝ оръдие. 

Шойгу ги разглежда, като особено внимание обръща на консерва, която очевидно е била част от храната за екипажа. Той я взема в ръце и внимателно я оглежда. Същото прави и със снаряд.

Част от споделилите клипа не са пестили ироничните коментари като например: 

"Човекът изглежда сякаш никога не е виждал толкова модерно оборудване". 

"И това е моментът, в който разбрах, че сме прецакани", коментира друга потребителка на мрежата.  

Той е изслушал доклад на военния командир генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, на командири и офицери от командния център във връзка със ситуацията на фронта, с характера на действията на украинските сили и с изпълнението на бойните задачи от страна на руските въоръжени сили.

Руският министър на отбраната е обърнал особено внимание на необходимостта от нанасяне на ефективни изпреварващи поражения на украинските сили при изтласкването им от позициите, които заемат. Тези мерки гарантират максимално съхраняване на живота и здравето на руските военнослужещи, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

На 1 август руското министерство на отбрана съобщи, че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов е инспектирал команден център на руските войски в Запорожка област. В рамките на инспекцията Герасимов изслуша доклад на генерал-полковник Александър Романчук за положението на фронта, за характера на действията на украинските сили и за начина, по който руските сили изпълняват бойните си задачи, припомни БТА.