Единствената надежда за Америка е Тръмп да се откаже от предизборната надпревара, пише Джон Болтън в статия в британския в. "Дейли телеграф" във връзка с юридическите неволи на бившия американски президент Доналд Тръмп. Ако Тръмп спечели президентски мандат, докато все още има проблеми с правосъдието, САЩ ще навлязат в конституционна криза, предупреждава бившият съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Стремежът на Доналд Тръмп към президентската номинация на Републиканската партия за президентските избори догодина ще навреди както на партията, така и на Америка, особено ако той успее, изтъква Болтън. Според неутралните наблюдатели растящият брой на съдебните дела срещу Тръмп – както наказателни, така и граждански, ще станат причина бившият президент да направи "пауза" в надпреварата въпреки лидерската позиция, която заема в обществените проучвания за номинацията на републиканците. Това е и причината всеки, който не се казва Тръмп, да признава колко огромни са рисковете, ако той стане първият осъден за наказателно правонарушение кандидат-президент или още по-лошо – избран президент.

За Тръмп обаче оставането в надпреварата увеличава шансовете му да стане кандидат-президент и да си гарантира финансиране, с което да покрие своите растящи съдебни разходи. Ако той спечели изборите догодина, което е напълно възможно, той ще може да сложи край на висящите федерални разследвания и обвинения (но не и на наказателни производства на щатско ниво в Ню Йорк и Джорджия) или да помилва сам себе си, ако вече е осъден.

Нарастващата дисхармония между националния интерес и политическия и икономически интерес на Тръмп не е нещо ново. За съжаление обаче, няма съмнение, че той ще продължи да поставя личното си добруване над това на страната. Америка се оказа в непознати води, смята Джон Болтън.

За всеки нормален човек бремето да се защитаваш срещу обвинения в наказателен процес, както и по граждански дела, би било повече от достатъчно да преориентира приоритетите си и да се дистанцира от политиката. Времето, необходимо за подготовка по различните дела, и магнитудът на съдебните проблеми, с които Тръмп се сблъсква, би трябвало да го стимулират да остави другите неща настрана и да се концентрира върху сериозния риск от това да бъде осъден по наказателно производство или да плати сериозни суми за вреди по гражданските процеси.

За Тръмп обаче нещата не стоят по този начин. Ироничното е, че той изглежда си мисли, че най-добрата стратегия е да използва политиката като правна защита. Можем да предположим, че  във всеки удобен случай адвокатите му ще правят опити досъдебните и съдебните производства да бъдат отлагани отново и отново, така че да мине денят на изборите.     

Освен това, като вземем предвид тази стратегия и вече изключително високите съдебни разходи на Тръмп откакто напусна Белия дом, оценявани грубо на 56 милиона американски долара, той може и да се нуждае от кандидат-президентската кампания, за да финансира правната си защита, разсъждава Болтън.

Ако стратегията на Тръмп с отлаганията сработи, след встъпването си в длъжност той може да освободи федералния специален прокурор и да нареди прекратяването на производствата, което е сред правомощията на изпълнителната власт. Двете производства на щатско ниво са друг въпрос и те ще останат висящи срещу Тръмп, въпреки че той най-вероятно ще каже, че трябва да бъдат спрени, докато е президент. Ако щатските производства обаче продължат и Тръмп бъде признат за виновен по едно от тях или по двете, би било в стила на Тръмп, в качеството си на президент, да откаже да приеме осъдителните присъди, като се надява, че отново ще се измъкне. САЩ ще се сблъскат с безпрецедентна конституционна криза, прогнозира бившият съветник по въпросите на националната сигурност.

Цялостният ефект от тези ненормални сътресения върху увереността на Америка в принципността на съдебната й система и върху управлението не може да бъде предсказан с точност. Жизненоважният въпрос е колко голямо разделение и каква степен на отслабване ще провокират последиците, а също така и колко дълготрайни ще бъдат те.

В международен план противниците на Америка бързо и в пълна степен ще се възползват от уязвимостта на Тръмп и от склонността му да смесва националните интереси с личните си интереси. За Тръмп да възпрепятстваш правосъдието, изглежда е начин на живот, като всичко се гледа през призмата: "Това каква полза носи на Доналд Тръмп?".

Тръмп вече дава ясно да се разбере, че управленската му програма се състои в това да отмъсти на политическите си противници. Неотдавна той каза, неоснователно, да не кажем почти кощунствено, че "ме обвиняват заради вас". А по-рано беше казал: "Аз съм вашето правосъдие. За тези, които бяха онеправдани и предадени – аз съм вашето възмездие". Като вземем предвид, че без всякакво съмнение Тръмп се възприема като най-"онеправдания" и най-"предадения" от всички хора, намеренията му не биха могли да бъдат по-ясни и по-опасни, отбелязва Болтън.

Социологическите проучвания показват, че американците не искат повторение на надпреварата между (сегашния президент на САЩ Джо) Байдън и Тръмп през 2020 г. – повечето искат Тръмп да се оттегли. Ако някой, който притежава рядката дарба да убеждава, успее да вразуми Тръмп и да го убеди да се оттегли, има много предлози, с които да бъде маскирана истинската причина. Може би това ще са "здравословни" причини или аргументът, че никой не бива да е президент, след като е на възраст над 80 години – като по този начин бъде отправена косвена критика и към Байдън. Освен това Байдън може да реши да се оттегли от предизборната борба, което би охладило страстите на поддръжниците на Тръмп, които искат реванш за изборите през 2020 г., за които си мислят, че са били откраднати.

Единственото истинско решение е един или повече от наказателните процеси да започнат преди ноември догодина, което още е възможно. Ако Тръмп бъде признат за виновен за едно или повече престъпления, това може и да се окаже достатъчно за пробуждането на достатъчно много негови поддръжници, които да го изоставят, като по този начин дерайлират кампанията му, преди той да е дерайлирал страната, заключава Джон Болтън.

БТА