Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон прекрати професионалната си футболна кариера на 45-годишна възраст.

Той оповести оттеглянето си с кратко послание в Инстаграм към всички привърженици на „Парма“, „Ювентус“, националния отбор на Италия и всеки, който е следил впечатляващата му кариера.

„Това е всичко, приятели. Дадох всичко и заедно постигнахме всичко“, написа спортистът.

Буфон е смятан за един от най-добрите вратари в историята на футбола. За мнозина той е най-добрият страж за всички времена в Италия.

Върхът в кариерата на Джиджи Буфон бе през 2006. Тогава Италия стана световен шампион за четвърти път. За цялото световно първенство Буфон допусна само два гола. При това единият бе автогол, а другият – от дузпа.

Джанлуиджи Буфон дебютира в първия отбор на родния си „Парма“ през есента на 1995 г. Тогава негов съотборник е Христо Стоичков, а отборът е сред най-силните в Италия.

С „Парма“ Буфон печели Купата на УЕФА, Купата и Суперкупата на Италия.

През 2001 г. вратарят преминава в „Ювентус“. Трансферът съвпада и с утвърждаването му като титуляр в националния отбор.

С „Юве“ Буфон печели общо 12 шампионски титли, като две от тях са отнети заради уговорени мачове. Този скандал праща тима за една година във втора дивизия. Буфон обаче не го напуска въпреки примамливите оферти.

Джиджи Буфон не можа да спечели нито един европейски трофей с торинския гранд. Той загуби три финала за Шампионската лига - срещу „Милан“ през 2003 г., срещу „Барселона“ през 2015 г. и срещу „Реал“ (Мадрид) през 2017 г.

Вратарят бе и финалист със „скуадра адзура“ на европейското първенство през 2012 г. Италия обаче бе разгромена с 4:0 от Испания.

Джанлуиджи Буфон се оттегли от националния отбор през 2017 г., след като италианците не можаха да се класират на световно първенство за първи път от 1938 г.

През 2018 г. Буфон премина във френския „Пари Сен Жермен“. Там обаче стражът се задържа само година и се завърна за два сезона в „Юве“. Той изигра рекордните 526 мача за „черно-белите“.

През 2021 г. Буфон, вече загубил титулярното място в „Юве“, реши да облече отново фланелката на родния си „Парма“. Направи го след точно 20-годишна раздяла. Тимът обаче бе сериозно закъсал. За двата сезона на Буфон той не успя да се завърне в Серия „А“.