Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно утре с една единствена точка - искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за временно отстраняване от длъжност на съдия. Според БТА става дума за Мирослав Митев от Окръжен съд-Търговище, който бе арестуван с подкуп.

Искането е процедура - то е на основание Закона за съдебната власт, който предвижда тази възможност, когато магистратът е обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, като се дава възможност да бъде отстранен от длъжност до приключване на делото.

По-скоро интересно бе, че това става чак сега.

Държавното обвинение обяви на 28 юни успешната акция, при която магистрат на окръжно ниво е задържан с 5000 лв. Срещу тях той обещал на рецидивист да му облекчи осъдителната присъда от първата инстанция.

На 30 юни Софийският градски съд задържа за постоянно в ареста Митев. Докато обаче темата стигне до ВСС, втората инстанция - САС, промени задържането под стража на 3000 лв. парична гаранция.

Чак на 11 юли Съдийската колегия на ВСС обсъди въпроса. Тогава председателят на ВКС Галина Захарова изчете, че, доколкото знае, "колегата си е в Търговище".

Причината Митев да остане в абсурдната ситуация - хем да е обвиняем, хем да не е отстранен и да си правораздава, бе именно в отсъствието на искане от главния прокурор за временното му отстраняване.

Законът за съдебната власт (чл. 230, ал. 1) е категоричен:

"Когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, съответната колегия на Висшия съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство. Главният прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор прави мотивирано искане за временно отстраняване от длъжност..."

Т.е. - и отстраняването е само опция за ВСС.