"Днес за пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система."

"Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа, макар и редки към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот".

Така откри днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков в коментар на темата на деня - насилието в Стара Загора.

Той съобщи, че възлага на министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката да прегледат през следващата една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени, за да се промени тази негативна тенденция. Те ще трябва да отбележат и мерките, които не са само в областта на правителството и които засягат и другите институции.

След което призова силите на реда "да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходимо, а през останалото време да са сила на доброто".

"Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи, добави той.

И още призиви към законодателната и съдебната власт:

"Призовавам народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците.

Призовавам правосъдната система – прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“.

Вчера депутатите обявиха, че се връщат в комисиите и пленарната зала за промени в НК. Започнаха и поредица от дисциплинарни наказания и отстранявания заради случая - на зам. окръжния прокурор на Стара Загора, на съдебния лекар, извършил експертизата.