Очаква се парламентът да заседава извънредно, за да приеме промени в законодателството, свързани със случая с обезобразеното момиче в Стара Загора. Към момента депутатите са във ваканция.

Извънредно заседание се предвижда преди това и за парламентарната комисия по правни въпроси, което ще бъде на 3 август. Дневният ред на комисията включва разглеждането на законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от домашно насилие, свързани с по-голяма защита и по-строги наказания. 

Според правилника на парламента извънредни заседания могат да се свикват по искане на една пета от депутатите (48 души).

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България".

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода.

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона.

Той постановява, че "интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения".

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите.

Депутатите от здравната комисия ще изслушват министър Хинков

На предстоящо извънредно заседание членовете на парламентарната комисия по здравеопазване ще изслушат министъра на здравеопазването Христо Хинков относно наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора. Това е посочено на сайта на Народното събрание. Заседанието ще бъде на 7 август.

Предвижда се и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Съдебна медицина“ към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.

По време на заседанието се очаква министърът да предостави информация и за липсващи медикаменти за лечение на диабет, както и на ваксини за деца, включени в действащия задължителен Имунизационен календар.

Омбудсманът обръща внимание и на изтезанията

Също днес омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. Целта на предлаганите промени е въвеждане в нашето законодателство на нов състав на престъпление, който включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране, съобщиха от пресслужбата й.

Омбудсманът предлага създаването на нов чл. 130а, според който, ако някой „съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, или поставя другиму в положение или го държи в положение, което явно унижава човешкото достойнство на пострадалия, потиска го, предизвиква у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

 „С оглед направеното предложение за законодателна промяна ще посоча, че съгласно Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, терминът „изтезание“ означава всяко действие, с което умишлено се причинява силно физическо или психическо страдание или болка на дадено лице, за да се получат от него или от трето лице сведения или признания, за да бъде то наказано за действие, което то или трето лице е извършило или в извършването на което е заподозряно, или за да бъде то или трето лице сплашвано или принуждавано, или по каквато и да е причина, основаваща се на каквато и да е дискриминация, когато такава болка или страдание се причинява от длъжностно лице или друго официално действащо лице или по негово подстрекателство или с негово явно или мълчаливо съгласие“, пише в мотивите си към законопроекта проф. Ковачева.