"Влизаме в разговори с десни политически партии, с граждани, за създаване на коалиция „Синя София“, с която ще се регистрираме  за вота през октомври."

Това обяви във вторник Вили Лилков, кандидат за столичен кмет, издигнат от инициативен комитет.

Целта била изграждането на дясна политическа алтернатива за явяване на местните избори в столицата.

„Синя София“ ще представи пълна листа за общински съветници, ще има свои кандидати във всички столични избирателни райони, каза още Лилков.

Коалицията ще представи през септември програмата си за управление на столицата.

София има вече дясна политическа алтернатива -  „Синя София“, заяви председателят на КОД (Консервативно обединение на десницата) Петър Москов, - една от формациите, издигнала Лилков.

"Синя София" си поставя като задачи избора на Вили Лилков за кмет, силна политическа група в СОС, както и да издигве силни кандидатури за районни кметове. 

Преди няколко седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също използва словосъчетанието "синя София" като обяви:

"Ако има дясноцентристки блок, синя София да си остане синя София, съм готов на разговори", но без повече подробности какво има предвид.

По същото време Вили Лилков обяви, че приема да се кандидатира за кмет на София. Според някои анализатори целта е с кандидатурата на Лилков да се отнемат гласове на десни привърженици, които да отидат на евентуален втори тур при номиниран от ГЕРБ. Партията на Борисов все още официално не е обявила кой ще е нейният кандидат. Според данни на Центъра за анализи и маркетинг за София, обявени преди дни, Лилков би получил около 4-5 процента. Проучването все пак става при обявени едва три кандидатури - на Васил Терзиев (ПП, ДБ, Спаси София и др.) и на Деян Николов от "Възраждане".