Военният министър Тодор Тагарев коментира българите, които са част от списъка на сайта "Миротворец",

"Реакцията в България към тези хора е много по-силна, отколкото навън. Това са хора, които непрекъснато манипулират общественото мнение в проруски интерес".

Това каза Тагарев пред бТВ, цитиран от БТА. И допълни:

"Имаше журналисти, политици, които отидоха в незаконно окупирания Крим и Донбас и украинското правителство много ясно каза: вие сте персона нон грата, нямате работа с Украйна. На вас няма да ви бъде позволено да влезете в Украйна. Това са ограниченията, които могат да бъдат наложени, няма други ограничения или някакви други последствия".

По думите на Тагарев "този случай се раздухва умишлено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес".

Попитан дали има официално становище на службите, военният министър заяви, че не е запознат.

"Такива сайтове има много. Този вид неофициален сайт не се поддържа от украинските власти и там няма никакви преки заплахи към включените в списъци.

Нямам информация как точно се правят тези списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България", каза Тагарев.

И подчерта, че трудно подобна информация идва от чужбина.

"Вероятно има информация, която се събира в България", посочи още военният министър.

Той допълни, че в този сайт няма заплахи към тези хора.

Коментарът му идва на фона на вчерашното изявление на президента Румен Радев. Той обвърза "Миротворец" с ужасяващия случай в Стара Загора, при който мъж наряза с макетно ножче приятелката си. Посвети по-голямата част от коментара си да изброява факти, които според него са част от дълга верига, довела до този случай - сред тях била и липсата на реакция на българските власти по отношение на списъка на "Миротворец".

Относно руските военноморски сили в Черно море Тагарев заяви, че Русия е черноморска държава, а причината, за да навлязат в нашата икономическа зона е, че те провеждат учение.

"Тези учения трябва да се провеждат до седмица, десет дни, сега е удължено до 20 дни", каза военният министър.

По думите му транспортните коридори си работят, вече има кораби под различен флаг.

"От гледна точка на транспорта рискът е минимализиран", посочи Тагарев.