След 4 години проверки днес германската Служба за защита на конституцията класифицира младежкото крило на „Алтернатива за Германия“ като крайнодясно и екстремистко.

Техните позиции не са съвместими с основния закон, обяви Томас Халденванг, председател на Службата за защита на конституцията.

"Вече няма никакво съмнение, че това крило преследва противоконституционни стремежи".

За „Алтернатива за Германия“ това е чувствителен удар. Самата партия е третирана като подозрителен случай от контраразузнаването и е наблюдавана. Първоначалната младежка организация на партията „Млада алтернатива“ се е разпаднала и от октомври 2022 година неин председател е Ханес Гнаук. През 2021 г. стана известно, че той е класифициран като екстремист от Службата за военно контраразузнаване.

Като цяло Службата за защита на конституцията вижда "изостряне" на екстремистките позиции на младежкото крило. В изявлението се казва:

"Младежката организация пропагандира концепция за обществото, която цели възможно най-хомогенен и моноетнически състав на населението, като изключва мигрантите от неевропейски произход като принципно неинтегрируеми".

Ходът на Федералната служба за защита на конституцията също е удар срещу новата десница в Германия. Целта на Новата десница е да направи десните и крайно десните позиции обществено приемливи и да постигне "културна хегемония". По този начин техните позиции трябва да станат мейнстрийм в Германия.

Новата десница иска да пренесе идеите си в центъра на обществото. „Алтернатива за Германия“ също играе важна роля в това отношение.