Над 6 часа депутатите разглеждат 60 параграфа с промени в Наказателния кодекс днес - и последното (може би) заседание преди ваканцията им продължава. Всички партии имат свои предложения за промени. До момента народните представители приеха ключови нови утежняващи вината обстоятелства в членовете на Кодекса - за убийство, телесна повреда, отвличане, и други. Вече всички тези престъпления предвиждат по-строги наказания, ако са извършени по "расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди".

България от години е критикувана и осъждана от Европейския съд за правата на човека заради липсата на такова законодателство - най-скоро при случая с убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, пребит до смърт в Борисовата градина от трима души, според които приличал на гей. Този случай бе и в мотивите на вносителите от ПП-ДБ.

Очаквано, "Възраждане" и БСП възразиха срещу промените, но безуспешно - мнозинството ги гласува. БСП имаха множество промени за увеличаване на наказанията на различни престъпления, свързани с детската порнография, и изказаха тезата, че се "толерират" разпространяващите детска порнография, а се дават по-тежки наказания за престъпленията, извършени по хомофобски мотиви.

"Тоест едните са привилигеровани за сметка на другите? Нека мерим с еднакъв аршин", призова Иван Иванов от левицата.

Дълъг дебат предизвика и желани промени на "Възраждане" в текстовете за неизбежна отбрана - те искаха изцяло да променят основния чл. 12 в НК, с текст, който повечето юристи оцениха като всъщност затягащ възможностите за самоотбрана от страна на гражданите. Златан Златанов от партията на Костадинов описа "орди" в Африка, които нападали "бели европейци" - типично в стила на крайните националисти.

В детайли бе обсъждана и друга промяна, свързана с торентите - която предвижда от 2 до 6 години затвор за тези, които имат материални носители с пиратско съдържание. Първоначалната версия на текста на практика щеше да превърне в престъпник всеки българин, свалил 50 песни или филми и запазил ги на компютъра си - но бърза добавка от Божидар Божанов (ПП-ДБ) включи изискване и за материална облага. Така новият текст ще засегне само създателите на торент сайтове, които печелят от тях. 

От ГЕРБ-СДС пък предлагат по-строги наказания за ограничаване на войната по пътищата, сред които и криминализиране на отказа от проверка за установяване на употреба на наркотични вещества или техните аналози. Партията на Борисов предлага и премахването на контролния талон към средството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите. 

Очаквайте подробности.