Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на американското правителство да започне да предоставя на Международния наказателен съд (МНС) в Хага данни за предполагаеми руски военни престъпления в Украйна, съобщи официален представител на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Пентагонът е против подобна стъпка, като в лични разговори представители на военното ведомство на САЩ изразяват мнение, че всяко открито сътрудничество със съда може да проправи пътя за политизирано съдебно преследване на американски военни, служещи зад граница.

През март МНС, който представлява постоянно действащ военен трибунал, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаема депортация на деца от Украйна, което би било военно престъпление.

Новината пръв съобщи вестник „Ню Йорк таймс“, според който правителството „Байдън“ е започнало да изпраща известия по въпроса на американски конгресмени.

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом отказа да навлезе в конкретика за каквото и да било сътрудничество със съда в Хага.

По думите му САЩ вече са изпращали екипи от международни следователи и прокурори, които да помогнат на украинската главна прокуратура да подготви дела за военни престъпления.

Според украинските и западните власти има доказателства за убийства и екзекуции, обстрели на гражданска инфраструктура, принудителни депортации, отвличания на деца, изтезания, сексуално насилие и незаконни задържания.

Републиканци и демократи обвиняват Пентагона, че като спира обмена на САЩ на военни разузнавателни данни с МНС министерството пречи на съдебното преследване на Русия за военни престъпления.

Москва не е член на МНС и отхвърля юрисдикцията му. Тя отрича да е извършвала каквито и да било зверства в Украйна.

САЩ също не са член на съда, припомня БТА.