Руски съд постанови днес присъда от 14 години затвор по дело за държавна измяна срещу Иля Сачков, който е бивш шеф на частна фирма по киберсигурност в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на съда.

Агенцията отбелязва, че в основата на обвиненията срещу него е предаването на класифицирана информация на чуждестранни шпиони.

По данни на руски медии показания срещу Сачков по време на следствието е дал осъденият по-рано по обвинения в държавна измяна бивш ръководител на втори отдел в управлението на Центъра за информационна сигурност на руската Федерална служба за сигурност Сергей Михайлов. Според неговите показания той е предал на Сачков редица важни документи, които впоследствие се оказали в ръцете на ФБР в САЩ.

През 2016 г. Сачков бе в списъка на най-успешните в света предприемачи на възраст до 30 години според "Форбс". Той е бил доцент в катедрата по информационна сигурност на Московския държавен технически университет "Н. Е. Бауман", участвал е и в експертни комисии на Държавната дума и министерството на външните работи на Русия, припомня ТАСС.

Сачков, който отрича да е извършил престъпление, е помогнал за създаването на международната фирма "Груп Ай Би" (Group-IB), някога една от най-известните руски компании по киберсигурност, която обяви по-рано тази година, че е прекъснала своите връзки с първоначалния си пазар, отбелязва Ройтерс. Сачков, който сега е 37-годишен и вече не е свързан с фирмата, но притежава дял в нейния бивш бизнес в Русия, бе арестуван през септември 2021 г. от ФСС на Русия по обвинения в държавна измяна по съдебно дело, което бе засекретено.

Бившите му колеги, купили руския бизнес на "Груп Ай Би" и преименували го на "Ф.А.К.К.Т" (F.A.C.C.T), казаха в изявление, че ще обжалват неговата присъда и ще поискат от руския президент Владимир Путин да се намеси.

По време на ареста на Сачков "Груп Ай Би" се фокусираше върху разследването на високотехнологични престъпления и онлайн измами, включително в Русия, и имаше глобална клиентска база, която включваше банки, енергийни компании, телекомуникационни фирми и Интерпол.

Сачков ядоса официалните власти една година, преди да бъде арестуван, когато участва в събитие, на което присъства министър-председателят на Русия Михаил Мишустин. В тогавашната си реч, която бе показана по държавната телевизия, Сачков обвини властите, че са позволили на известен руски престъпник хакер да се занимава безпрепятствено с дейността си, като разкритикува назначаването на човек, който според него е бивш шпионин, в орган за надзор върху износа на модерни технологии. Той обвини представителя на Путин по киберсигурността, че прави опасни изявления, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.