Първа стъпка за поредно разширяване на столичното метро бе направена днес - Общинският експертен съвет по устройство на територията прие предварителен проект на подробен устройствен план за разширяване на втора линия.

То ще бъде от настоящата метростанция "Витоша" до "Студентски град" и ще включва три нови спирки - първа на бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“, втора до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“ и трета на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“. Новото трасе ще е 3 км дълго, с около километър разстояние между новите метростанции.

Това ще осигури лесен и бърз транспорт на столичани от южните части на града - кварталите "Кръстова вада", "Витоша" и "Студентски град". Разширението ще даде и възможност за продължаване на трасето и свързването му с трамвайните линии в тази част на града.

Разбира се, приемането на предварителния проект на ПУП е само първа стъпка от процедурата - сега трябва да се съставят план-схеми на техническата инфраструктура, нужна за разширяването, и обявяването на проекта по реда на Закона за устройството на територията. Тази първа стъпка обаче е ключова за регулационното обезпечаване и резервиране на необходимия терен.