Депутатът от Върховната Рада от забранената в Украйна проруска партия "Опозиционна платформа за живот" Александър Пономарьов е обвинен в държавна измяна, предаде украинската версия на "Свободна Европа". Извършват се претърсвания в дома му и офисите на фирмите му.

Пономарьов е смятан за най-влиятелния бизнесмен в окупирания понастоящем украински град Бердянск. Според разследващите в първия ден от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. политикът заминал за Бердянск (градът е превзет три дни след началото на войната).

Там той регистрирал бизнеса си по руското законодателство, открил сметки в клонове на руски банки и доставял строителна техника на руснаците. Руските власти са му осигурили защита, съобщи украинското Държавното бюро за разследване. 

Според разследването по време на войната Пономарьов многократно е пътувал до Русия и анексирания Крим. Смята се, че депутатът има руско гражданство от поне 18 години. 

Грозят го до 15 години затвор.

От началото на руската инвазия през 2022 г. в Украйна са образувани над 1300 дела за държавна измяна, съобщи Службата за сигурност на Украйна в началото на юли. По член за съучастие с държавата агресор са образувани 23 наказателни дела. Други 286 дела са заведени по член за колаборационизъм - максималното наказание е доживотен затвор.