Хиляди туристи и жители, бягащи от горски пожар на гръцкия остров Родос, се подслониха днес в училища и спортни зали, а много други бяха евакуирани от плажовете с частни лодки, след като огънят достигна курорти и крайбрежни села, съобщава Ройтерс. Хиляди хора прекараха нощта по плажове и улици, предава БТА.

Туроператорите „ДжетТу“ (Jet2), „ТУИ“ (TUI) и „Корендон“ (Correndon) анулираха полети до Родос, който се намира югоизточно от континентална Гърция и е популярен сред туристите със своите топли морета и древни забележителности.

Пожарната служба съобщи, че 19 000 души са били евакуирани от къщи и хотели, и нарече операцията най-голямата евакуация в Гърция, предизвикана от горски пожар.

„Беше буквално като края на света“, заяви британският турист Ян Мюрисън пред Скай нюз от спасителна лодка, на която се е озовал, след като тълпи изпълнили автобусите при хаотична евакуация от плажа.

Горските пожари са често срещано явление в Гърция, но заради по-топлите лета, дължащи се на климатичните промени, през последните години броят на пожарите постоянно расте, отбелязва Ройтерс.

Плавателни съдове на гръцката брегова охрана и частни лодки са извели над 3000 туристи от плажовете вчера.

Други части на третия най-населен гръцки остров, включително главния град на Родос, не са засегнати от пожарите, уточнява Ройтерс.

Много хора напуснаха хотелите, след като пламъците достигнаха крайбрежните села Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос. Тълпи се събраха на улиците под червеното небе, изпълнено с дим.

Британска туристка описа пред Скай нюз как се е местила от два хотела с 11-годишната си дъщеря преди да бъдат отведени в училище.

„Вървяхме по улицата в 2 през нощта и огънят ни застигаше“, разказа Ейми Лейдън.

Танасис Виринис, заместник-кмет на Родос, заяви пред телевизия Мега, че между 4000 и 5000 души са временно настанени в различни убежища и призова за дарения на стоки от първа необходимост като матраци и чаршафи.

Евакуираните хора са настанени в хотели, спортни зали, конферентни центрове и училищни сгради, където получават храна, вода и медицинска помощ, съобщиха властите.

Една бременна жена и още едно лице са хоспитализирани, съобщи говорител на пожарната служба.

Сред туристите на остров Родос има много френски, германски, нидерландски и британски граждани. Според местен хотелиер островът може да посрещне в пика на сезона 150 000 души. Постоянното население на Родос е около 125 000 души.

В интервю за гръцка телевизия британски турист благодари на местните жители за тяхната щедрост, разказвайки, че собствениците на магазини отказвали да приемат плащане за вода и храна.

След като на летището на Родос се струпаха тълпи от хора, гръцкото външно министерство създаде бюро за помощ за онези, които са останали без документи по време на евакуацията.

Германската туристическа асоциация DRV съобщи, че около 20 000 германски туристи се намират на острова, но само малка част от тях са засегнати от евакуациите.

От Министерството на външните работи на България съобщиха, че няма нито един получен сигнал от българин за оказване на съдействие за евакуация от гръцкия остров Родос.

Британският туристически оператор „ДжетТу“ съобщи, че пет самолета, които трябвало да доведат още туристи на Родос днес, ще пристигнат празни, за да отведат засегнатите от пожарите у дома. 

"ДжетТу" и "ТУИ“ отмениха всички полети и почивки на Родос до вторник.

„Райънеър“ (Ryanair) и „Еър Франс-КейЕлЕм (Air France-KLM) информираха обаче, че работят нормално и полетите им не са засегнати от ситуацията с пожарите, съобщава Ройтерс.

Над 250 пожарникари, подпомагани от общо 18 самолети и хеликоптери, се борят с огъня, който бушува за шести пореден ден.

Гръцките власти са обявили най-високата пета категория за опасност от горски пожари в безпрецедентно голяма част от континентална Гърция, цялата източна част на Централна и Южна Гърция, както и островите Евия и Родос и големи участъци от югозападната част на страната. Останалите части на Гърция са поставени в четвърта категория на риск от пожари.