Опозицията блокира днес работата на парламента, с цел да не се приемат точки, свързани с помощ за Украйна и санкции срещу Русия. Това стана, след като по предложение на шефа на парламента Росен Желязков депутатите включиха десет точки в дневния ред за днес. Отпадна парламентарният контрол.

Подобно предложение за толкова много извънредни точки се случва рядко в парламента. Срещу това възразиха от "Възраждане" и "БСП за България" и поискаха оттеглянето им. В хода на дебата Георги Свиленски (БСП) се изказав в смисъл, че опозицията няма да допусне национално предателство, имайки предвид помощта за Украйна.

Сред предложените точки са Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, както и гласуване на Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. През днешното пленарно заседание народните представители трябва да решат дали да дадем бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна.

Петър Петров ("Възраждане") коментира, че досега председател на парламента не си е позволявал да вкара десет точки по изключение.

Виждам ентусиазма на народните представители да работят поне до неделя сутринта с десет точки, които са предложени, коментира той.

Най-активни в блокирането на парламента бяха от БСП, които дори си позволяваха да възпрепятсват депутати от управляващите да излизат на трибуната.

Георги Свиленски посочи, че са сменили приетата програма за седмицата на 90 процента. Въвеждате новаторство в българския парламентаризъм, коментира той и допълни, че това е недопустимо.

Опозицията злоупотреби също и с процедурите  - най-вече с искания за размествания на точките. Удължено бе и работното време до приемането на всичко планирано в дневния ред. А редът на точките бе разместен. Към 12 ч. по обяд дебатите по дневния ред приключиха в зала и депутатите започнаха по дневния ред. Същевременно обаче се проведе председателски съвет, който да уточни окончателно програмата за днес.