Висшият съдебен съвет заплашва влизането ни в Шенген, а Румен Радев застрашава националния ни интерес и се готви за политическа кампания

Тези твърдения изрази днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в отговор на журналистически въпроси по актуални теми.

Първото Иванов разви заради отказа на Прокурорската колегия на ВСС вече втора седмица да назначи избраната за адхок прокурор по сигнал срещу Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на обвинител номер едно - съдия Даниела Талева. Вчера колегията реши, че имало пропуск в закона, който урежда механизма. Казусът, по който се задейства той, е преписка срещу Борислав Сарафов - не в качеството му сега на "и.ф. главен", а в качество, докато беше заместник - намериха "вратичка" от съвета, за да спасят Сарафов от разследване. И призоваха парламентът да направи поправки в Закона за съдебната власт. ЗСВ в момента в действителност е отворен (само около месец след като бе затворен), но срокът за предложения между двете четения изтече.

"Обсъждаме това, ще изчакаме първо становището на министъра на правосъдието по тази тема. От наша гледна точка не се налага такова изменение", посочи днес Иванов.

"Този ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност и продължава с действията си да заплашва съществени национални интереси, защото опитите им да попречат на механизма за започване на разследването на главния прокурор и на заместник-главния прокурор, показва, че тези хора за пореден път нямат връзка с реалаността, като не разбират, когато заплашват такъв приоритет като присъединяването ни към Шенген. Изрично механизмът е част от приоритетите и задачите, които България трявба да изпълни за присъединяване към Шенген", допълни.

Факт, неофициално механизмът за ефективно разследване на главния прокурор се счита за врата към приемането ни в Шенген. Неофициално има очакване това да се случи този октомври, но с отказа на Прокурорската колегия на ВСС да назначи адхок прокурорката, вече е под въпрос. 

Както е известно, тази колегия назначи Сарафов за и.ф. главен прокурор при оспорвана процедура, в т.ч. от министър Атанас Славов в съда. ВСС пък бе на път да стартира процедура по нов избор на главен прокурор. В парламента бе призован от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС да не прави това и в последствие сам се отказа да провежда избор. Така днес на въпрос към Иванов ако ВСС се вслушва в управленското мнозинство защо от там не призоват и Прокурорската колегия незабавно да назначи Тилева, както предвижда законът, преди лятната съдийска ваканция, Иванов отново посочи, че се чака стиковане на позиция с министъра на правосъдието.

Но пък призова "тези хора" от ВСС да мислят преди да вземат решения за страната, както и "дали изобщо след това трябва да се върнат да упражняват магистратска професия, защото за мен те са доказали трайно, че много сериозно ерозират доверието".

В същото време, както Клуб Z писа, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха изменения в закона за съдебната власт, едно от които бетонира този ВСС за още половин година. Това е хоризонтът, който трите партии са си дали за конституционни изменения. "Гласовете, които настояват сега да се пристъпи към избора на нов ВСС, не обясняват кое ще е мнозинството, което ще го избере, не обсняват какви ще са гаранциите, че ще бъде в по-добър състав и не обсняват как ще се справим със ситуацията, при която току-що сме избрали някакъв ВСС и как сме променили неговата структура по начин, който прави неговата структура неадекватна на бъдещите конституционни промени", коментира съпредседателят на дясната коалиция.

За Радев: Щом реагира болезнено, на прав път сме

Иванов коментира и вчерашната поредна антиправителствена позиция на Румен Радев, повод за която стана предложението за прекратяване на концесията на "Лукойл" в Росенец. Покрай това, президентът го атакува персонално с думите: "Явно г-н Иванов прави всичко възможно, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели. Той извая целия политически облик като борец срещу мафията, наречена от него Борисов, и срещу задкулисието, наречено от него Пеевски. В момента той не просто се прегърна с тях, а им слугува."

"Всеки път, когато видя колко се дразни президентът на това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, се убеждавам, че сме на прав път. И като видя как в момента, в който България започва наистина ефективно да помага за общите усилия на международната общност да спре руската агресия в Украйна и как ние работим за ефективното освобождаване на българската енергетика от руското влияние по отношение на пристанище "Росенец", например, веднага реагира болезнено на това - знаем, че сме на прав път. 

За Иванов било важно да служи на приоритетите на ДБ за "депутинизация" и щом президенът "реагира гневно, аз знам, че всичко е наред".

- Сега президентът по-голям опонент ли е от Делян Пеевски? - бе попитан.

"Не мисля, че можем да мерим по този начин. За нас президентът сам се поставя в позиция да бъде опонент на тази програма, мен ме инересува програмните приоритети. Г-н Радев избра да застане в една от възможно най-ретроградните позиции - бих казал позиция, която заплашва националния интерес, защото националният интерес на България е еднозначен. Нашият интерес е да има здрави гаранции за сигурността на региона и сигурността на международното право в региона. Русия, на чиято гледна точка президентът все по-видимо адвокатства, работи за това в региона да настане хаос, да се възцари правото на силния, а не правото на международния ред. От тази гледна точка аз не мога да си обясня как той си представя своята позиция, но тя обективно противоречи на българските национални интереси. Естествено това го прави наш опонент" - отвърна.

Но понеже не спомена Пеевски, съдържащ се и във въпроса и това му бе напомнено, допълни: "Вижте, целта е да спомена Пеевски - споменавам Пеевски."

Иванов заподозря Радев и, че е в предизборна кампания, но не уточни дали става въпрос за местния вот тази есен или изобщо:

"Другото, което виждам е, че г-н Радев се държи като човек в кампания. Вместо да се придържа към своята конституционна роля на обединител, който търси обединяването на различни обществени групи, на различни политически групи в България, когато отиде да открие монумент на трикольора, си позволи да произнесе една от най-разделящите речи в историята на българското президентство. Това е очевидно поведение на човек в кампания, на човек, който продължава да търси начин да разшири своето влияние. Лишен е от основната възможност, която имаше през служебното правителство, това го изнервя и търси други начини да всява разделение и да влезе на политическия терен."

Що се отнася до заплахата от "Лукойл" днес, че ще защитава репутацията си по съдебен път заради обвиненията от ПП-ДБ в контрабанда, Иванов посочи:

 "Престижът на една компания, която е част от руския инструментариум за влияние и е обект на санкции от ЕС е величина, която аз не знам как се измерва."